2x rode quinoa roll

2x rode quinoa roll

Sushi durf ik het eigenlijk niet te noemen, want deze quinoa rolls lijken niet echt meer op het Japanse origineel. Toch zijn de rolls met tempeh-zoete aardappel en tofu omelet-avocado enorm lekker! Het bewijs dat je niet per se vis nodig hebt om goede ‘sushi’ te maken. Geen flauwe maki met droge rijst en komkommer, maar een goed gevulde roll met veel smaak en goede voedingswaarden – dat is wat je wilt als je voor plantaardige sushi gaat. Dus probeer het eens uit met de recepten hieronder.

Tofu omelet-avocado roll

Ingrediënten voor 2 rolls van 8 stukken:

2 nori vellen

50g ongekookte quinoa

1 plak tofu omelet (ongeveer 1/6 tofu blok)

1/4 avocado

3 el vegan mayonaise (bijvoorbeeld zelfgemaakt op basis van tofu)

1 el sesamolie

Kiemen

Bereiding

Kook de quinoa gaar en snijd de tofu omelet en avocado in dunne repen. Leg een nori vel op een sushi matje (eventueel met plastic folie ertussen, zodat het minder plakt). Doe de gekookte quinoa in een bakje en prak het met een vork. Hierdoor plakt de quinoa iets beter in de sushirol. Mix de sesamolie door de quinoa. Verdeel de helft van de quinoa over het nori vel en druk goed aan. Leg in het midden een rij tofu omelet, avocado en tofumayonaise. Rol de sushi met behulp van het matje op. Stevig aandrukken bij iedere kwartslag die je rolt! Snijd de sushirol in het midden door en verdeel iedere helft in vier stukken. Op ieder stuk sushi doe je een toefje mayo, waar de kiemen aan blijven plakken. Herhaal deze stappen met de tweede rol. Serveer de sushi daarna met sojasaus en wasabi.

Tempeh-zoete aardappel roll

Ingrediënten voor 2 rolls van 8 stukken:

2 nori vellen

50g ongekookte quinoa

75g tempeh (ik gebruikte die van Boon, die is heerijk gekruid)

75g gekookte zoete aardappel

1/4 lente-ui

Ingelegde gember

1 el vegan mayonaise (bijvoorbeeld zelfgemaakt op basis van tofu)

Kiemen

Gebakken uitjes

Bereiding

Kook de quinoa gaar en snijd de tempeh en zoete aardappel in dunne repen. Leg een nori vel op een sushi matje (eventueel met plastic folie ertussen, zodat het minder plakt). Doe de gekookte quinoa in een bakje en prak het met een vork. Hierdoor plakt de quinoa iets beter in de sushirol. Verdeel de helft van de quinoa over het nori vel en druk goed aan. Leg in het midden een rij tempeh, zoete aardappel, lente-ui en ingelegde gember. Rol de sushi met behulp van het matje op. Stevig aandrukken bij iedere kwartslag die je rolt! Snijd de sushirol in het midden door en verdeel iedere helft in vier stukken. Op ieder stuk sushi doe je een toefje mayo, waar de kiemen en gebakken ui aan blijven plakken. Herhaal deze stappen met de tweede rol. Serveer de sushi daarna met sojasaus en wasabi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *