4x groente-brownies
Iedereen houdt van brownies. Maar helaas is deze lekkernij vaak erg ongezond. Dat is natuurlijk helemaal niet nodig en daarom vind je hier 4 verschillende recepten voor brownies met 4 verschillende, verstopte groentes. Uiteraard zonder geraffineerde suikers en met vegan en glutenvrije opties! Voel je vrij om meer ingrediënten zoals noten en fruit toe te voegen voor extra smaak :)
Zoete aardappel
Ingrediënten voor 10 brownies:
2 zoete aardappels
35g hazelnoten
75g walnoten
50g cacaopoeder of chocolade eiwitpoeder (Naturall)
7 pitloze dadels
50 speltmeel/boekweitmeel
1 tl baksoda
Snufje kaneel
Bereiding
Kook de zoete aardappels in circa 10 minuten gaar. Vermaal ondertussen de hazelnoten in kleine stukjes. Dit kan met een food processor of gewoon met een mes, maar met een mes duurt het een stuk langer. Snijd de walnoten in grove stukjes; snijd de dadels in kleinere stukjes. Wanneer de zoete aardappelen gaar zijn, prak je deze met een vork of pureer je ze met een staafmixer/food processor. Voeg vervolgens de hazelnoten, het chocolade eiwitpoeder, speltmeel en de dadels toe aan de aardappelpuree. Mix de ingrediënten goed door elkaar en voeg kaneel, twee derde van de walnoten en tenslotte de baksoda toe. Verdeel het beslag daarna over ongeveer 10 muffinvormpjes, of in een met bakpapier bekleedde schaal. Strooi de overgebleven walnoten bovenop. Na 20 minuten op 180 graden in de oven te hebben gestaan, zijn deze gezonde brownies klaar om opgegeten te worden!
Geïnspireerd door een recept van Rens Kroes
Avocado
Ingrediënten voor 5 stukken brownie:
1/2 rijpe avocado
1 banaan
3 el agavesiroop
50g speltmeel/boekweitmeel
50g cacaopoeder of chocolade eiwitpoeder (Naturall)
2 tl bakpoeder
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Prak de avocado en banaan met een vork fijn of mix ze in een blender/food processor. Roer hier de agavesiroop doorheen. Voeg vervolgens het eiwitpoeder en meel toe. Mix alle ingrediënten goed door elkaar en voeg als laatst het bakpoeder toe. Wanneer de ingrediënten goed gemixt zijn, bekleed je een kleine taartvorm met bakpapier en verdeel je het mengsel over de vorm. Zet voor ongeveer 15 minuten in oven, dan blijft je brownie lekker luchtig.
Geïnspireerd door een recept van Making Thyme for Health
Bloemkool
Ingrediënten voor 5 stukken brownie:
150g bloemkool
10 pitloze dadels
50g cacaopoeder of chocolade eiwitpoeder (Naturall)
50g speltmeel/boekweitmeel
1 el wijnsteenbakpoeder
3 el pindakaas (of een andere notenspread)
Bereiding
Breng een kleine pan water aan de kook en kook de bloemkoolroosjes hierin in circa 10 minuten gaar. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Laat de bloemkool goed afkoelen en mix het daarna met de dadels en pindakaas in een food processor tot een glad mengsel. Meng in een kom het meel, chocolade eiwitpoeder en bakpoeder door elkaar. Voeg het beslag uit de food processor toe aan de kom droge ingrediënten en mix alles goed door elkaar. Bekleed een klein bakblik met bakpapier en giet het browniedeeg erin. Nu nog 40 minuten in de oven en daarna genieten!
Geïnspireerd door een recept van Nutriholist
Zwarte bonen
Ingrediënten voor 10 brownies:
200g uitgelekte zwarte bonen
1 kleine wortel (ongeveer 30g)
2 el agavesiroop of maple syrup
50g pecannoten
50g cacaopoeder of chocolade eiwitpoeder (Naturall)
1 geprakte banaan
30g speltmeel/boekweitmeel
Bereiding
Zet de oven aan op 180 graden en vermaal de zwarte bonen, stukjes wortel, banaan, agavesiroop, pecannoten en het chocolade eiwitpoeder in een food processor. Als de ingrediënten niet genoeg plakken, kun je nog wat extra agavesiroop toevoegen. Het is niet erg als er wat grove stukjes noot of wortel in het mengsel blijven zitten. Als laatste roer je wat speltmeel door het deeg, zodat het mengsel steviger wordt. Daarna verdeel je het browniebeslag over 10 muffinvormpjes of een kleine bakvorm en zet je de deze voor 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Geïnspireerd door een recept van Minimalist baker