Betere chips

Betere chips

In een eerdere blog kon je al lezen over “Beter ijs”, maar nu is de chips aan de beurt. Want af en toe is dat een best lekkere snack, alleen vaak erg ongezond. Deze blog bewijst dat het beter kan! Dus lees snel verder voor verantwoordere soorten chips, vergeleken met AH huismerk paprikachips. Voor nog meer chips-inspiratie, klik hier.

Layes oven-baked with veggie

Ik proefde de zoete aardappelsmaak van de nieuwe veggie oven-baked chips van Lays. Hoewel er evenveel zout op zit als op reguliere paprikachips, proefde ik daar niets van. Ook had er wat mij betreft meer paprikapoeder op gemogen. Nu smaakten de chips een beetje naar Tuc crackers zonder zout. Wel zat dit zakje – in tegenstelling tot andere chipszakken – goed vol! Vanwege het lagere vetgehalte dus leuk om een keer te proberen, maar doordat zoete aardappel meer suikers bevat, zou ik dit niet te vaak eten.

chips2k

Rude Health cornitas

Beide smaken van deze chips vond ik heel lekker! Ook scoren de cornitas goed op alle voedingswaarden behalve zout. Dit komt mede doordat de voedingswaarden per 100g worden weergegeven, terwijl 1 portie slechts 30g bevat. De hoeveelheid zout (en de prijs) valt dus in de realiteit wel mee. Aanrader! Je koopt deze snacks onder andere bij Stach.

O’nest chips

Ook van O’nest ben ik fan – de quinoa sweet chili is mijn favoriet. Qua smaak zeker één van de lekkerste merken wat mij betreft. Heerlijk bij een borrel en niet zo ongezond als normale chips, maar alles met mate. ;) Deze chips zijn te koop bij de Jumbo.

Eat Real quinoa chips

De chips van Eat Real zijn qua smaak mijn absolute favoriet! Op plek één komt de chili & lemon, op plek twee de sour cream & chives. De tomaat-basilicum variant moet ik nog proberen. De voedingswaarden zijn vergelijkbaar met die van Rude Health, dus ik zou zeker zeggen: probeer deze eens. De ingrediëntenlijst doet de naam van het merk trouwens eer aan, dus je hoeft niet bang te zijn voor allergenen, dierlijke ingrediënten of e-nummers.

AH bio robuuste groentechips

Hoewel deze chips lekker zout smaken, bevatten ze daar eigenlijk maar heel weinig van. Wel bevat deze variant verreweg de meeste suikers, doordat de chips van suikerrijke groentes zijn gemaakt. Wat deze groentechips dan ook meteen leuk maakt zijn de verschillende soorten groenten die vermengd in één zak zitten. Toch valt het te betwijfelen in hoeverre deze chips een gezonder alternatief zijn wanneer je kijkt naar de voedingswaarden. Jammer, want op basis van smaak staan ze zeker in mijn top 3!

Sunbreaks multigrain chips

Deze meergranen chips smaken goed ondanks dat ze niet van groenten zijn gemaakt. En hoewel er meergranenmeel is gebruikt, valt het tegen hoeveel vezels er per 100 gram in de chips zitten. Ik vond deze chips niet heel bijzonder en zou sneller één van de andere alternatieven uit dit lijstje nog eens kopen. Wel is deze variant relatief goedkoop!

chips3k

Rice up! Bruine rijst chips

Deze chips smaken weer totaal anders dan de overige in dit lijstje. Je moet ze ook niet verwarren met rijstwafels, want de chips van Rice up! zijn flinterdun en veel knapperiger. De variant die ik proefde was heerlijk zout maar had een scherpe nasmaak van zwarte peper. Toch overheerst de pepersmaak niet. Met ongeveer de helft aan vetten en suikers vergeleken normale chips, zijn de Rice up! chips een stuk gezonder. Let er alleen wel op dat je door de zwarte peper niet enorm lekker uit je mond gaat ruiken… ;) Gelukkig zijn er van Rice up! ook veel andere smaken, die je online kunt bestellen.

Per 100g: Eiwitten Suikers Vetten Zout Prijs per 100g
Lays oven-baked with veggie (zoete aardappel) 7g 17g 15g 1,4g €1,50
Rude Health cornitas 11,7g 1,2g 10,6g 2,5g €3,30
O’nest chips (sweet chili) 6,2g 1,6g 22g 2g €1,00
Eat Real quinoa chips (chili & lemon) 10g 0g 14g 3,1g €1,90
AH Bio robuuste groentechips 6g 23g 28g 0,8g €1,89
Sunbreaks sweet chili 7,3g 9,6g 22g 0,7g €1,36
Rice up! (zeezout en zwarte peper) 7,1g 1,5g 16,9g 1,5g €1,15
AH ribbelchips paprika 5,5g 3,5g 33g 1,4g €0,40

Conclusie

Wil je écht iets 100% gezonds eten, dan kun je natuurlijk het beste een stuk rauwe groente pakken. Heb je zin in iets anders, dan zijn een aantal van de betere alternatieven qua chips ook een goede keus. Wat betreft smaak zou ik sowieso de Eat Natural en O’nest chips aanbevelen, al doen de Rude Health chips het qua voedingswaarden net iets beter. Verder zijn de AH bio chips slechts een kleine verbetering ten opzichte van de “reguliere” versie, maar wel erg lekker. Probeer ze dus allemaal eens uit (beter niet op één dag) en laat vooral weten welke jij het lekkerst vindt!

One Reply to “Betere chips”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *