Bitterballentest

Bitterballentest

Bitterballen zijn niet de meest gezonde snack, maar wel enorm populair op feestjes. Omdat er steeds meer vegetarische alternatieven op de markt komen voor vleesproducten zoals bitterballen, vroeg ik me af of je nu écht verschil kunt proeven tussen vlees- en vega-varianten. Aangezien bitterballen een sterk bewerkt product zijn met veel kruiden, kon ik me best voorstellen dat vegetarische varianten qua smaak goed in de buurt zouden kunnen komen. Dus dat heb ik getest!

Dé bitterballentest

Ik heb geprobeerd de test semi-wetenschappelijk aan te pakken. ;) Dat houdt in dat de 10 deelnemers allemaal in dezelfde volgorde 7 verschillende bitterballen kregen te proeven. Er werd van tevoren niet verteld hoeveel vlees- en hoeveel vega-bitterballen er waren. De deelnemers gaven zonder te overleggen aan of ze dachten dat een bitterbal vlees bevatte of niet. Daarnaast gaven ze een cijfer voor de smaak (voordat ze het antwoord kregen op de vraag of er vlees in de bitterbal). De deelnemers vormden daarnaast een goede afspiegeling van de samenleving: van jong tot oud en van onervaren bitterbal-eter tot echte fijnproevers.

Bitterbal #1 – Mora vega draadjesvlees bitterballen

Bijna de helft van de testers dacht dat deze vega-bitterbal vlees bevatte! Eén van de testers die nu goed raadde, was wel al eerder in de maling genomen met deze bitterbal. Na op te merken hoe lekker de bitterballen waren, werd toen verteld dat het eigenlijk een vegetarische versie was. Dus je zou kunnen zeggen dat het 5-5 verdeeld was of de deelnemers goed raadden. Qua looks is de bitterbal ook knap nagemaakt: er lijkt daadwerkelijk draadjesvlees in te zitten. Het draadjes”vlees” is eigenlijk gemaakt van kippenei en tarwe-eiwit. Hoewel de gemiddelde smaakcijfers dicht bij elkaar lagen, kreeg deze bitterbal het hoogste cijfer van alle geteste vega-bitterballen. Het is dus zeker een aanrader voor vegetarische bitterbal-fans.

Bitterbal #2 – Gro vegetarische bitterballen

Over nummer 2 bestond geen enkele twijfel. Iedereen raadde correct dat deze oesterzwam-bitterbal vegetarisch is. Doordat er wat melk in zit, is deze niet geheel plantaardig. Met de Gro bitterbal kun je een vleeseter dus niet foppen, maar hij is wel geschikt voor een vegetarisch feestje. Ook geldt hier dat smaken verschillen: een paar testers gaven deze vega-bitterbal een laag cijfer, anderen waardeerden de unieke smaak juist. Door de oesterzwam smaakt deze namelijk niet zoals een ‘klassieke’ vlees-bitterbal, hoewel ik hem zelf toch erg lekker vind!

Bitterbal #3 – Kwekkeboom oven black angus bitterballen

Deze bitterbal kreeg het hoogste gemiddelde cijfer van allemaal, namelijk een 7,8. Toch vonden sommige testers deze bitterbal niet smaken zoals een ‘gewone’. Dat kwam met name door de kruidige smaak. Ook zat er weinig vlees in de ragout, dus waarschijnlijk is dezelfde bitterbal zonder vlees net zo lekker. Inmiddels is er inderdaad een vegetarische variant van de Kwekkeboom bitterbal, maar die is niet meegenomen in deze test. Door de minieme hoeveelheid vlees in deze bitterbal, dachten 3 mensen dat het vegetarisch was.

Bitterbal #4 – De Vegetarische Slager vegan bitterballen

Door het gebruik van lupinebonen in de vegan bitterbal van De Vegetarische Slager had iedereen meteen door dat het geen vlees kon bevatten. Eén iemand dacht bijvoorbeeld kikkererwt te proeven. Bovendien is deze bitterbal alleen bedoeld voor de frituur, dus nadat ik ze in de oven had gedaan, waren ze nog steeds wit aan de buitenkant. Sowieso zag deze bitterbal er voor het bakken al heel anders uit dan de rest.

Bitterbal #5 – AH oven bitterballen

Op één persoon na raadden alle testers dat deze bitterbal van vlees was gemaakt. Aangezien dit de meest standaard bitterbal is, kreeg deze van een aantal mensen het hoogste cijfer. Dit is wat betreft de smaak dus de ‘klassieke’ bitterbal die je in een kroeg geserveerd krijgt. Degene die dacht dat de AH oven bitterbal vegetarisch was, was van geen enkele bitterbal echt overtuigd, wat misschien komt doordat ze allemaal uit de oven kwamen in plaats van uit de frituur.

Bitterbal #6 – AH oven vega bitterballen

Inmiddels is het recept zo aangepast dat deze variant nu vegan is. Bij de vegetarische variant proefden wederom 9 deelnemers correct dat het een vega-bitterbal betrof. Eén van hen vond deze heel vies, de rest gaf uiteenlopende cijfers tussen de 5 en 8. Een prima vegetarisch alternatief dus, maar niet enorm overtuigend.

Bitterbal #7 – Van Dobben oven rundvlees bitterballen

De antwoorden van de testers gingen bij de laatste bitterbal alle kanten op. Twee mensen wisten zelfs het merk te benoemen! Drie anderen dachten dat het hier om een vegetarische variant ging. Wat betreft de smaak was iedereen positief: gemiddeld kreeg deze een 7, waarbij niemand lager gaf dan een 6. Maar omdat alle gemiddelde cijfers redelijk dicht bij elkaar lagen, sprong de Van Dobben bitterbal er ook niet uit.

Conclusie

Als je vleeseters zonder iets te zeggen de vegetarische Mora bitterbal voorschotelt, zullen ze hoogstwaarschijnlijk niet merken dat er geen vlees in zit. Een perfect alternatief dus! Omdat er bij twee vlees-bitterballen ook door verschillende testers werd gedacht dat ze vegetarisch waren, kun je niet verwachten dat de gemiddelde feestganger een verschil proeft. Alleen de vega-varianten van Gro en De Vegetarische Slager zijn echt anders, omdat hier geen tarwe of soja voor is gebruikt. Ik ben ook erg benieuwd naar de vegetarische Kwekkeboom bitterbal, aangezien de vleesvariant het beste werd beoordeeld (ondanks dat het dus niet smaakte als de ‘klassieke’ bitterbal) en maar weinig stukjes vlees bevatte. Kortom: geen reden meer om vlees-bitterballen te eten, want de meeste mensen zullen het verschil niet of nauwelijks proeven! Tenzij je één van de 4 fijnproevers bent die door de bitterballen uitgebreid te ruiken, proeven en ontleden alles goed raadden, maar dat zal op een feestje of in een kroeg niet zo snel voorkomen. ;)

One Reply to “Bitterballentest”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *