Dit moet je proeven in Schotland

Dit moet je proeven in Schotland

Afgelopen zomer fietste ik van Edinburg naar Londen en had ik dus een goed excuus om in veel verschillende steden het eten te testen – zo ook in Zuid-Schotland. In deze blogpost vind je daarom mijn tips voor goed eten in Edinburg en omgeving. De conclusie zal ik alvast verklappen: haggis kán best lekker zijn. ;)

Meal Deal

Tesco is een van de grootste supermarktketens in het Verenigd Koninkrijk en dus ook in Schotland te vinden. Een goede tip is om gebruik te maken voor de lunch deals die ze hier hebben. Je kunt een broodje, wrap of kleine pastasalade kiezen als ‘hoofdgerecht’. Omdat zo’n lunch-hoofdgerecht vaak al bijna even duur is als de gehele meal deal, krijg je de smoothie en snack die erbij horen praktisch gratis mee! Gezonde snackopties zijn porties fruit of bijvoorbeeld wortel met hummus. Gezond en goedkoop dus! Dit is handig voor op vakantie of onderweg, maar onthoud wel dat zelf koken een stuk duurzamer is (met name vanwege al het verpakkingsmateriaal).

The Pine Marten

In het kustplaatsje Dunbar, zo’n 50 kilometer ten oosten van Edinburg, vind je The Pine Marten. Hoewel dit restaurant eruit ziet als een doorsnee, ietwat ouderwets Schots hotel-restaurant, staat het menu van The Pine Marten vol met vegetarische en veganistische opties. Ze hebben zelfs een apart vegan menu voor de liefhebbers. Toch zijn vleeseters hier ook zeker op hun plek. De kaart biedt enorm veel keuze en als je online alvast naar het menu kijkt, kun je zelfs op calorieën selecteren. Door de duidelijke beschrijving van allergenen en voedingswaarden is The Pine Marten voor iedereen geschikt. Maar het meest belangrijke is natuurlijk dat het eten er vooral heel erg lekker is! Reis je door Schotland of logeer je in Edinburg, sla een dagje Dunbar dan zeker niet over!

Haggis

Schapenmaag is het meest bekende traditionele gerecht van Schotland, maar wordt niet als bijzonder appetijtelijk omschreven. Daarnaast is het eten van een schapenmaag allesbehalve diervriendelijk. Toch kan haggis erg lekker zijn, zoals ik in de intro al verklapte. Sommige restaurants in Edinburg serveren namelijk vegetarische haggis! Vega haggis kun je eten als deel van de vegetarische variant op het klassieke English breakfast (bijvoorbeeld in het Kickass Greyfriars hostel) of door een curry (bij Indiaas restaurant Kismot). Zelf heb ik het nog niet geprobeerd na te maken, maar online zijn veel recepten te vinden voor deze mix van bonen, paddenstoelen, peulvruchten en smaakmakende kruiden. Mocht je nog steeds niet overtuigd zijn door de onderstaande foto – want ook de vega versie van schapenmaag is niet het meest fotogenieke gerecht – laat je dan verleiden door de heerlijke geur van dit gerecht wanneer je in Edinburg bent.

schotland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *