Extra groente toevoegen aan je lunch
Wil je extra groente binnen krijgen of ben je sowieso op zoek naar gezondere opties voor de lunch, dan heb ik hier wat tips voor je! Het is namelijk veel makkelijker dan het lijkt om (stiekem) wat groente in je lunch te verwerken.
Salade
De meest voor de hand liggende tip is om in plaats van een boterham eens een salade te eten. Als je niet snel vol raakt van een salade, voeg dan een portie volkoren pasta/noedels toe, een extra schep peulvruchten of zoete aardappel. Een lekkere salade maken hoeft ook echt niet moeilijk te zijn: combineer de groenterestjes uit je koelkast met sla en een lekker sausje zoals hummus, pesto (waar je ook weer groente in kunt verwerken, zie de volgende tip) of een yoghurtdressing. Onder het kopje ‘lunch en diner’ staan allerlei voorbeelden van salades met bijvoorbeeld venkel en abrikoos, zalm, witlof of bloemkool met munt.
Sausjes/dressing
Zelfs als je een simpele tosti maakt, kun je nog steeds wat verborgen groenten toevoegen door bijvoorbeeld spinazie- en boerenkoolpesto of hummus met groenten erdoor te gebruiken. Hummus met groenten kun je zelf maken of gewoon kant-en-klaar kopen in de supermarkt. Ook aan dressings kun je wat gemalen of geraspte groente toevoegen. Kleine stukjes courgette proef je bijvoorbeeld amper. Voor een dikkere saus kun je geroosterde paprika uit de oven in een blender mixen (vegan) met crème fraîche en/of met cashewnoten. Of gebruik een simpele avocadosaus, dat is bijna overal lekker bij!
Wraps
Ideaal om restjes op te maken en het is heel lekker: een wrap als lunch. In wraps kun je iedere denkbare groente doen met een lekker sausje en een vleesvervanger. Wil je nog een stapje verder, gebruik dan wraps waar al groente zoals wortel of biet in verwerkt zit. Tegenwoordig kun je die in vrijwel iedere supermarkt kopen.
Groentebrood
Net als bij wraps, kun je in brood eveneens groente verwerken. Denk aan pompoen, courgette, wortel of biet. Pureer de groente en mix die door het deeg als vervanger voor een deel van het water. Niet zo’n fan van brood of vind je het te veel moeite om het zelf te bakken? Dan kun je even goed hartige muffins/koekjes maken met groente en wat kruiden (zonder suiker uiteraard!). Zelfs brownies zijn geschikt om groente in te verwerken, al is dat misschien niet zo’n volwaardige lunch. ;)
Soep
Nog een makkelijke tip is om soep te eten als lunch (eventueel met brood). Sommige groentesoepen zoals tomatensoep bevatten ruim 150g groente. Champignonsoep, aan de andere kant, bevat soms maar 7% champignon, dus het is altijd goed om het etiket te checken. En probeer ook eens wat minder bekende soepen zoals vergeten groentesoep, broccolisoep of wortelsoep om te zorgen dat je zo veel mogelijk verschillende groenten binnen krijgt. Uiteraard kun je soep zelf maken met de groenten en kruiden die jij lekker vindt.
Groenteomelet
Een groenteomelet kun je maken met ei, maar ook met tofu en/of kikkererwtenmeel. Lukt het niet om er een mooi omelet van te maken, dan werkt een scramble met groente uiteraard ook. Prei, paprika, ui, courgette, tomaat en spinazie zijn de meest standaard groenten die in een omelet gaan, maar experimenteer vooral met andere ingrediënten! Tot slot kun je met dezelfde groenten ei-muffins maken in een cakevorm, die je voor circa 20 minuten op 180 graden in de oven zet.
Restjes avondeten
Deze tip komt extra goed van pas als je helemaal geen tijd of zin hebt om lunch te maken. Kook de avond van tevoren wat extra groenten bij de rijst/pasta. Als je dan groenten met saus overhoudt, kun je dat bewaren voor de lunch (met eventueel een kleine portie rijst/pasta of een wrap).
Bonustip: combineer met fruit
Als je na alle bovenstaande tips nog steeds denkt: “maar ik houd niet van groente”, dan kan het helpen om groente met fruit te combineren, zodat de smaak zoeter is. Denk bijvoorbeeld aan een smoothie met kiwi en spinazie, een muffin met wortel en banaan/dadel of een jam van aardbei en rabarber. Heb je zelf een gouden tip om meer groenten in je lunch te verwerken? Laat dan hieronder een reactie achter! :)