Frambozencake met cashew en sinaasappel
Inmiddels staan er al 4(!) verschillende soorten yoghurt/-kwarktaart op mijn blog. Allemaal net een beetje anders, maar om nu een vijfde variant te maken met weer ongeveer dezelfde bodem en dezelfde vulling, leek me geen goed plan. Daarom schoof ik de standaard ingrediënten dadel, banaan, pindakaas en granola eens aan de kant en bedacht ik een heel andere kwarkcake! Hoe je die maakt, lees je hieronder. Tip: omdat de bodem cake-achtig is, kun je die ook los eten.
Ingrediënten voor een kleine cake:
30g havermout met een klein beetje havermelk, of haverpulp (wat je overhoudt wanneer je zelf havermelk maakt)
50g speltmeel of boekweitmeel (om het glutenvrij te maken)
100g frambozen
2 el lijnzaad
100g cashewnoten
100g plantaardige kwark (bijvoorbeeld Alpro Absoluty Oat of AH Amandel KwarQ)
50ml haver- of amandelmelk
Sap van 1 sinaasappel
2 tl agar agar poeder
Bereiding
Week de cashews een nacht in ruim water (circa 8 uur). Daarna verwarm je de oven voor op 180 graden en bekleed je een kleine taart- of cakevorm met bakpapier. In een food processor blend je de frambozen met lijnzaad, meel en haverpulp. Dit wordt de bodem, die slechts 10 minuten in de oven hoeft. De binnenkant blijft zacht, doordat de frambozen veel vocht bevatten. Dat geeft niet, want er zitten geen bederfelijke producten zoals ei in.
Voor de cashew-kwark vulling blend je de geweekte cashews met kwark. Haverkwark is wat zoeter dan de amandelvariant. Roer op matig vuur anderhalve theelepel agar agar door de 50ml haver- of amandelmelk. Zorg dat het even goed heet wordt en laat een minuut koken. Laat het daarna afkoelen tot de melk niet meer kookt en roer beetje bij beetje de cashew-kwark vulling door de melk. Haal van het vuur en giet het mengsel bovenop de frambozenbodem. Zet de twee lagen in de koelkast.
Als laatste verhit je het sap (min 3 tl) van een sinaasappel in een klein pannetje tot het kookt. De laatste 3 tl meng je koud met het agar agar poeder en voeg je toe aan de pan, zodra het sinaasappelsap kookt. Roer 1 à 2 minuten door en giet het sap daarna als laatste laag over het taartje. Zet circa 3 uur in de koelkast, daarna kun je aanvallen!