Kikkererwt cookie dough

Kikkererwt cookie dough

Houd jij er ook zo van om restjes deeg uit een schaal te schrapen? Of haalt het deeg bij jou de oven niet eens? Dan is dit recept je op het lijf geschreven. Je kunt cookie dough namelijk namaken met kikkererwten! Omdat er geen ei in deze versie zit, is het bovendien veiliger om te eten. En uiteraard bevat dit cookie dough recept veel minder suiker. Hieronder vind je de ingrediënten en bereidingswijze.

Ingrediënten voor circa 15 kleine balletjes:

220g kikkererwten

3 el cashewpasta of pindakaas

3 el agave- of ahornsiroop

2 el amandel- of havermeel

1 el lijnzaad

Snufje zeezout

Speculaaskruiden

Stukjes pure chocolade (ik gebruikte Hagelswag)

Bereiding

Doe alle ingrediënten behalve de chocolade in een keukenmachine en blend tot een zacht, plakkerig geheel. Zorg ervoor dat er geen hele kikkererwten meer tussen zitten. Wat kleine stukjes kikkererwt is prima, het hoeft geen hele gladde massa te worden. Roer na het vermalen de chocolade door het deeg en rol in je handen het cookie dough tot balletjes. Klaar!

Variatietips

Allereerst is het lijnzaad optioneel. Zelf vind ik het een goede toevoeging omdat je het niet proeft, terwijl het wel voedingsstoffen toevoegt. Ook het meel kun je weglaten als je liever minder koolhydraten eet. Hierdoor wordt de structuur iets minder stevig, maar nog steeds cooking dough-achtig.

Qua smaak is het lekker om in plaats van chocolade stukjes fruit toe te voegen. Een klassieke combinatie die het altijd goed doet is bijvoorbeeld citroen-maanzaad. Als je graag nog zoeter cookie dough wilt, kun je een halve (over)rijpe banaan prakken en door het deeg mixen. Gebruik dan wel iets meer meel en kikkererwten om de juiste structuur te behouden. Ook zijn stukjes noot een goede toevoeging. En tot slot kun je de cookie dough balletjes mengen met vanille ijs voor een mega lekker toetje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *