Kombucha – wat het is en waar je het kunt kopen

Kombucha – wat het is en waar je het kunt kopen

Terwijl het oosterse komboecha (kombucha in het Engels) al eeuwenoud is, werd het tot voor kort in Europa nog niet veel gebruikt. In Amerika kenden ze dit drankje van gefermenteerde thee al wat langer; het is vooral populair onder de mensen die zich bezighouden met gezonde voeding.

humm

Wat is kombucha?

Door bepaalde bacteriën en gist in de thee te verwerken gaat deze fermenteren, wat zorgt voor een unieke, maar lekkere smaak. Kombucha wordt vooral geprezen voor de gezonde effecten die het heeft op je lichaam: het helpt je lichaam te ontgiften, reinigt de klieren, het is goed voor de spijsvertering, het geeft een boost aan je immuunsysteem en ga zo maar door. Niet gek dus dat het ook in Nederland steeds populairder wordt. Hier hoort echter wel een disclaimer bij, want de genoemde positieve gezondheidseffecten zijn nog niet aangetoond in wetenschappelijk onderzoek.

Waar kan ik kombucha kopen?

Kombucha is inmiddels ook in de standaard supermarkten te vinden. Bij biologische supermarkten zoals Ekoplaza en Marqt heb je iets meer keus, maar je vindt bij Albert Heijn en Jumbo enkele varianten van Captain Kombucha en Zonnatura. Een andere optie is om het te bestellen bij een biologisch restaurant zoals SLA (met vestigingen in Den Haag, Haarlem, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht). Behalve heerlijke salades die je zelf kunt samenstellen, hebben ze daar ook een aantal smaken van Butcha – een echte aanrader! Een ander bekend en net zo lekker merk is Yaya Kombucha.

Zelf maken

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om kombucha zelf te maken in plaats van het te kopen, maar dan zul je alsnog de kombuchazwam moeten aanschaffen, die zorgt voor de fermentatie. Deze is gemakkelijk via internet te krijgen en te koop bij Ekoplaza – dus genoeg opties om aan deze healthy ijsthee te komen!

yaya

2 Replies to “Kombucha – wat het is en waar je het kunt kopen”

    1. Ik heb de zwam gekocht bij Ekoplaza! Daar zit ook startvloeistof bij. Verder kun je scoby’s vaak via het internet bestellen, maar dat durfde ik zelf niet aan ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *