Verspillingsvrije borrel
Lekker borrelen in het weekend – wie houdt er nou niet van?! Vaak kopen mensen voor een uitgebreide borrel (te) veel eten in. Dat is natuurlijk niet erg, want wat je overhoudt kun je prima de volgende dag opeten. Maar je kunt met de producten die je koopt ook een positieve impact maken. Er zijn namelijk steeds meer circulaire borrelhapjes en -drankjes te koop. Daarmee voorkom je verspilling en steun je kleine, duurzame ondernemers. Met het opmaken van de restjes de volgende dag ben je dan dubbel zo goed bezig!
Bitterballen
Een échte borrel is niet compleet zonder bitterballen. Dus goed nieuws: de vegetarische bitterballen van GRO zijn gemaakt van oesterzwammen, die groeien uit koffiedik. Koffiedik is een restproduct dat vaak weggegooid wordt, maar bij GRO wordt het ingezet om weer een nieuw product te maken. Als je geen fan bent van bitterballen, kun je ook kroketten of vegan rilette op basis van oesterzwam proberen. De bitterballen koop je onder andere via Crisp.
Nootjes en crackers
In de webshop van Yespers vind je crackers gemaakt van bierborstel (oftewel het restproduct bij het brouwen van bier) en nootjes die lokaal verwerkt zijn, waardoor er minder verspild wordt en er juist meer banen gecreëerd worden in het land van productie. In de webshop is zelfs al een borrelpakket met de crackers en nootjes te koop. Maar de crackers van Yespers kun je ook gewoon bij de supermarkt halen.
Chutneys en jams
Voor verspillingsvrije dips en smeersels moet je bij Potverdorie! zijn. Alle ingrediënten komen van Nederlandse bodem, dus lekker lokaal! Bovendien worden de spreads gemaakt van afgekeurde groenten en fruit, zoals te kleine frambozen of uien met een deuk. Ook fijn: de Potverdorie! spreads zijn helemaal natuurlijk, wat inhoudt dat er geen geur-, kleur- en smaakstoffen zijn toegevoegd.
Soep
Bij een wat uitgebreidere borrel (die misschien zelfs overloopt in een diner) kan soep een goede aanvulling zijn. Ook De Verspillingsfabriek maakt gebruikt van afgekeurde groenten. De soepen van de Verspillingsfabriek, in de smaken champignon, ui, tomaat en romige tomaat, worden gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Want zoals ze zelf zeggen: verspilling van talent is ook zonde!
Groenten
Ideaal om mee te dippen zijn reepjes komkommer, bleekselderij, wortel, paprika, zoete aardappel, enzovoorts, enzovoorts. Een borrel is daarom een ideale manier om je voorraad groenten op te maken. Een komkommer die een beetje zacht begint te worden of een paprika die al een week in de koelkast ligt is ideaal als vitaminerijke borrelhap.
Chips
Het circulaire oesterzwammerk GRO maakt ook luchtige chips (lijkend op kroepoek). De smaak is heerlijk kruidig; een must try in dit circulaire rijtje. De chips koop je ook bij Crisp of via de webshop van GRO.
Bier
Verspillingsvrij bier? Jazeker! Instock heeft maar liefst 3 soorten bier tegen voedselverspilling. Per flesje bammetjesbier red je namelijk 2 boterhammen. Oud brood wordt vaak ten onrechte weggegooid, dus Instock brouwt er bier van. De andere smaken zijn pieperbier van aardappelen en boosbier van framboos. Ook deze bestel je het gemakkelijkst online op de website van Instock. Het bierborstel wordt net als bij Yespers trouwens niet verspild: daar wordt de Instock granola van gemaakt! Nul food waste in het hele proces dus.
Limonade
Als je liever geen alcohol drinkt, zijn de siropen van Roze Bunker misschien iets voor jou. Roze Bunker maakt siropen van restjes fruit en biologische kruiden. Doordat siropen een concentraat zijn, die je verdunt met water, scheelt het drinken van siroop veel vervoer in vergelijking met standaard frisdranken (die bij vervoer al aangelengd zijn met water). Daardoor zijn de siropen van Roze Bunker om meerdere redenen een duurzame keuze.