Vleesvervanger Jackfruit

Vleesvervanger Jackfruit

In het thema van de Nationale Week Zonder Vlees heb ik een nieuwe vleesvervanger geprobeerd, namelijk: Jackfruit. Jackfruit (ook wel nangka genoemd) is een uit India afkomstige vrucht die tegenwoordig steeds vaker als vleesvervanger wordt gebruikt, wegens de vitamines and eiwitten die deze vrucht bevat. Tijd om het eens te testen dus.

Foto: Upton’s Naturals Jackfruit

Ingrediënten voor een simpel rijstgerecht (1 persoon):

200g Thai Curry Jackfruit (verkrijgbaar bij de Albert Heijn, bij de sectie met speciale voeding)

75g basmati rijst

300g groente, bijvoorbeeld: paprika, courgette, wortel en ui

½ tl kruidenmix met onder andere citroen, dille, mosterdzaad en witte peper (verkrijgbaar bij Oil & Vinegar)

Scheutje olie

Bereiding

Breng een pan met water aan de kook voor de rijst en warm een wokpan op met olie. Zodra het water kookt, voeg de rijst toe en breng het water nogmaals aan de kook. Laat het dan zachtjes doorkoken voor maximaal 10 minuten. Doe tegelijkertijd de Thai Curry Jackfruit in de wokpan en laat deze ongeveer even lang aan als de rijst bakken. Halverwege voeg je de groente toe en vermeng je de currysaus en het jackfruit met de groente. Giet de rijst af en laat de pan met deksel erop nog even staan terwijl je de groente en het jackfruit wokt. Schep daarna de rijst en overige ingrediënten op een bord en strooi wat van de kruidenmix over het gerecht voor een extra fruitige smaak.

Conclusie

Zeker in de zomer is dit een fris lunchgerecht dat het proberen waard is. Maar of ik iedere week jackfruit ga eten? Waarschijnlijk niet. De smaak was prima, maar niet lekkerder dan andere vleesvervangers. Bovendien is het een stuk duurder dan bijvoorbeeld groenteburgers of tofu. Desalniettemin is het een leuke afwisseling, vooral als je altijd vegetarisch eet en eens iets nieuws wilt proberen.

jackfruit2

Foto: Thai Curry Jackfruit verwerkt in een simpel lunchgerecht met basmatirijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *