Waar je op moet letten bij het kopen van wijn
We weten allemaal dat de gezondste wijnoptie is om het niet te drinken, net als bij alle andere alcoholhoudende dranken. Toch kan een wijntje af en toe best lekker zijn en de smaken van je eten beter uit laten komen (mocht je goed zijn in wijn-spijs combinaties). Het is dan goed om op een aantal punten te letten bij het kopen van wijn, zodat je geen onnodige toevoegingen binnenkrijgt. Ook heeft de ene wijn een grotere milieu-impact dan de andere, dus wees je bewust van wat je koopt!
Natuurwijn
Zoals je aan de naam al kunt raden, worden natuurwijnen met zo min mogelijk ingrijpen van de wijnmaker geproduceerd. Dat betekent dat er geen nieuwe wijnvaten gebruikt worden om extra smaak aan te brengen en dat er geen gisten worden toegevoegd aan de wijn. Vaak zijn de druiven voor natuurwijnen biologisch of biodynamisch geteeld. Dat houdt onder andere in dat er geen pesticiden op de druiven worden gespoten, wat beter is de lokale biodiversiteit. Er is echter geen certificering voor natuurwijn, dus het precieze productieproces kan verschillen.
Sulfiet
Aan veel wijnen wordt sulfiet toegevoegd als kleurstof en/of conserveringsmiddel. Ook biologische wijnen kunnen toegevoegd sulfiet bevatten. Sulfiet kan allergische reacties opwekken en is in sommige gevallen slecht voor de darmen. Daarnaast reageren mensen met astma vaker slecht op sulfiet en vermindert deze toevoeging de opname van vitamine B1 en B6. Bovendien belemmert een hoog sulfietgehalte de afbreuk van alcohol in je lichaam. Omdat sulfiet qua smaak en voedingswaarden niets positiefs toevoegt, kun je het beste kiezen voor wijnen zónder toegevoegd sulfiet (druiven bevatten van nature altijd een beetje sulfiet, dat kan geen kwaad). Sulfiet-arme wijnen zijn niet geschikt om jaren in de kelder te laten staan, omdat het fermentatieproces niet geremd wordt. Snel opdrinken dus! ;) Gelukkig zijn er meer dan genoeg sulfietvrije wijnen vinden. Veel natuurwijnen bevatten ook geen toegevoegd sulfiet. De Nederlandse wijnmaker Colonjes is trouwens de eerste ter wereld die een 100% natuurlijke sulfietvervanger gebruikt. Hun sulfietvrije wijn Novatura is bij Marqt te koop.
Plantaardig
Wist je dat wijn lang niet altijd veganistisch is? Wijn met gelatine is zelfs niet eens vegetarisch! Ei, melkpoeder en gelatine worden toegevoegd om de kleur en textuur van wijn te veranderen. Totaal onnodig, want plantaardige wijnen zonder dierlijke producten zijn minstens net zo lekker. Wijnen van Wild Pig, El Bio (te koop bij Jumbo) en Neleman Just Fucking Good Wine zijn bijvoorbeeld allemaal vegan.
Land van herkomst
Wijn hoeft echt niet uit Nieuw-Zeeland of Zuid-Afrika te komen om lekker te zijn. Zo zijn er ook genoeg heerlijke Nederlandse wijnen. Voorbeelden zijn ‘De Kus van Thérèse’, de wijnen van de Reestlandhoeve (waar mensen met ziektes zoals dementie bijdragen aan het productieproces) en wijngaard de Apostelhoeve. Op deze website vind je een groot aanbod aan Nederlandse wijnen. Daarnaast zijn Europese wijnen uit o.a. Duitsland, Frankrijk, Spanje of Slovenië altijd nog beter dan wijnen die de halve wereld over moeten vliegen om bij jou thuis te belanden.
Conclusie
Al met al wordt het lastig om een biologische natuurwijn te vinden die geen sulfiet of dierlijke producten bevat en ook nog eens uit Nederland komt. Je zult dus voor jezelf moeten afwegen wat je het belangrijkst vindt bij het vinden van een goede wijn. Mijn tip is, als je geen last hebt van sulfiet, om er vooral op te letten dat wijn niet van de andere kant van de wereld komt en dat het plantaardig is. Zo maak je het jezelf niet al te moeilijk en ga je toch voor een wat duurzamer product! Bonus tip: doe eerst wat research op het internet voor je naar de winkel gaat, want de ingrediënten van wijn staan vaak niet op het etiket.