Wat te doen met oud brood?

Wat te doen met oud brood?

Stel je hebt een gesneden brood dat al een tijdje in de kast ligt en oudbakken is. Of dat je een versgebakken brood niet goed hebt opgeborgen en het de volgende dag aanvoelt als een baksteen. Dan heb ik hier tips voor je om er alsnog iets lekkers van te maken! Om te voorkomen dat brood überhaupt oudbakken wordt, biedt het Voedingscentrum goede tips.

Wentelteefjes

Tip nummer 1: gebruik oudbakken brood voor een fancy ontbijt of lunch in de vorm van wentelteefjes. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor wentelteefjes met rood fruit of een variant met koffie en gebakken fruit. Beide recepten bevatten geen toegevoegde suikers.

Broodpudding

Nog makkelijker dan het maken van wentelteefjes, is het recept voor broodpudding. Je hebt namelijk maar 2 ingrediënten nodig: brood en appelmoes. Als je appelmoes zonder toegevoegde suikers gebruikt, is nog gezond ook! Natuurlijk kun je allerlei extra smaakmakers toevoegen zoals kruiden en fruit.

Toast

Hard brood (zoals stokbrood) is perfect om toast mee te maken. Bak het oud geworden brood in een koekenpan met olijfolie en beleg het met geprakte zoete aardappel of geitenkaas met honing. In plaats van een pan kun je natuurlijk net zo goed een broodrooster, grillplaat of tosti-ijzer gebruiken.

Croutons

Nog een andere optie is om je oude brood in kleine blokjes te snijden en met olijfolie 10 minuten te roosteren in de oven (op 200 graden). Je kunt allerlei kruiden en smaakmakers toevoegen zoals oregano, knoflook, rode ui en zeekraal zilt. Of je kunt langwerpige croutons maken en deze dippen in sausjes zoals pesto, tapenade of aioli bij de borrel.

Paneermeel

Oud brood is ook ideaal om paneermeel mee te maken! Verkruimel het simpelweg tussen je handen en strooi het als korstje over je (vega)nuggets, (vega)schnitzel of groenten uit de oven.

En wat je niet moet doen met oud brood

Een paar broodkruimels aan de vogels voeren, is prima. De Vogelbescherming adviseert echter om geen hele broden te voeren. Er zit te veel zout in en is te eenzijdig qua voedingsstoffen. Daarnaast doet oud brood het ook niet goed op de composthoop: het gaat schimmelen en de schimmels remmen het composteringsproces. Wel mag brood bij het GFT-afval, dat door de gemeente wordt opgehaald. Maar dat is natuurlijk zonde, als je er met de bovenstaande tips gewoon nog een gerecht mee kunt maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *