Zelf bouillon en wortelsoep maken

Zelf bouillon en wortelsoep maken

Zelf soep maken is eigenlijk heel simpel. Wanneer je in één keer een grote pan soep maakt, kun je porties ervan invriezen zodat je altijd een voorraad hebt. Hoe je bouillon trekt en er vervolgens (wortel)soep van maakt, leg ik hieronder uit!

De bouillon

Bouillon is een perfecte manier om het van schil-tot-pit kookprincipe toe te passen. Bij groenten als wortels, aubergines en courgettes snijden veel mensen de uiteinden eraf en gooien die weg. Zonde, want als je deze restjes opspaart in de vriezer, kun je er later bouillon van maken. Bewaar dus alle groenterestjes die je niet opeet, bijvoorbeeld: schillen, pitten, blaadjes en stronken. Wanneer je een goede bak restjes in de vriezer hebt staan, kun je de inhoud voor minstens een half uur laten koken in ruim water. Vervolgens zeef je de groenterestjes weer uit het water en houd je een heerlijke groentebouillon over. Tip: voeg wat teentjes verse knoflook toe voor extra veel smaak! In de vriezer is bouillon minstens 3 maanden houdbaar.

wortel3klein

Toepassingen

Vervolgens kun je de bouillon gebruiken om soep van te maken. Hieronder vind je een snel en makkelijk recept voor wortelsoep. Wil je helemaal zero waste koken, dan kun je soep maken van broccolistronken of groenten die al lang in je koelkast liggen en er niet super lekker meer uit zien. Een andere optie is om rijst in de bouillon te koken (met name bij risottorijst is dat erg lekker). Verder kun je bouillon gebruiken in aardappelpuree, als basis voor een saus of in ragout.

wortel4klein

Wortelsoep

Soep kun je op twee manieren maken: of je pureert de groente die je kookt in bouillon, of je pureert de groente niet, maar snijdt deze in hele fijne stukjes. Het recept hieronder is bedoeld om te pureren, maar je kunt er ook een nóg makkelijkere variant van maken als een klassieke groentesoep met extra veel wortel.

wortel2klein

Ingrediënten voor 4 à 5 porties:

1 liter bouillon

1 kilo winterpeen

Indiase kruidenmix (laurierblad, koriander, kurkuma, chilivlokken, gember en kerrie)

Gemalen zwarte peper naar smaak

Optioneel: sap van 1 sinaasappel

Optioneel: een flinke eetlepel kokosyoghurt per kom

Bereiding

Snijd de wortels/winterpenen in kleine stukjes (de topjes kun je meteen bewaren voor de volgende lading bouillon) en breng ze aan de kook in het bouillonwater. Voeg de Indiase kruiden toe en laat 10 minuten doorkoken. Vervolgens haal je de soep van het vuur en laat je deze een beetje afkoelen. Haal de laurierbladeren eruit en pureer de wortels met een staafmixer tot een glad geheel. Warm de soep als dat nodig is weer op, voeg de gemalen zwarte peper en eventueel sinaasappelsap en/of kokosyoghurt toe — en enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *