3-gangen insectendiner

3-gangen insectendiner

Insecten eten – veel mensen staat het tegen. Toch zijn insecten rijk aan voedingsstoffen zoals ijzer, calcium en eiwitten. Daarnaast is het eten van insecten een stuk duurzamer dan het eten van vlees, omdat insecten minder voedsel nodig hebben, minder ruimte innemen, minder broeikasgassen uitstoten en humaner gedood worden. Dat laatste houdt in dat de insecten door middel van koude temperaturen in een natuurlijke winterslaap gebracht worden, waarna ze worden overgebracht naar een lagere temperatuur waarin ze bevriezen. Nu resteert natuurlijk nog de vraag of insecten ook lekker zijn. Mijn ervaringen en recepttips vind je daarom hieronder!

Voorgerecht

Als voorgerecht had ik soep met buffalowormen. De buffalowormen smaken het lekkerst wanneer je ze een minuut of twee bakt in olijfolie. Daarna kun je ze aan de soep toevoegen – ik probeerde zowel linzensoep als tomatensoep, met beide is het een goede combinatie. De wormpjes zijn zo klein dat je ze nauwelijks proeft, maar ze geven wel een knapperige bite aan je soep.

Hoofdgerecht

Sprinkhanen zien er van de drie insectensoorten die ik het at het meest spannend uit, met name omdat ze het grootst zijn. Let erop dat je de achterpoten van de sprinkhanen verwijdert als dit nog niet gebeurd is, er zitten namelijk akelige haken aan, die in je keel kunnen blijven steken. De voorpoten en vleugels worden er meestal ook afgehaald omdat deze niet zo lekker schijnen te zijn. Zelf maakte ik taco’s met Mexicaanse groenten waar ik enkele sprinkhanen doorheen deed. Tijdens het eten merkte je qua smaak wederom weinig van de insecten. Vaak wordt gezegd dat sprinkhanen een nootachtige smaak hebben, maar dit proefde ik niet zo sterk. Als er per ongeluk een sprinkhaan in mijn eten zou zitten, zou ik het vanwege de neutrale smaak waarschijnlijk niet eens merken! De textuur viel me ook alles mee, je voelt niets kraken als je een sprinkhaan doormidden bijt. Gedroogde sprinkhanen zijn iets knapperiger dan geweekte, maar beiden zijn veel minder eng om te eten dan je denkt.

Insect2

Nagerecht

Het nagerecht bestond uit krekelbonbons, oftewel krekels gehuld in pure chocolade met stukjes walnoot. Ook de krekels geven geen sterke smaak af, dus proefde je vooral de chocola. Sprinkhanen kun je ook in chocolade dippen, dan proef je iets meer dan bij de kleine krekels.

Insect3

Conclusie

Uiteraard heb ik de drie insectensoorten ook los geproefd en moet ik toegeven dat ik überhaupt weinig smaak ervoer. De wormen hebben relatief gezien de sterkste smaak, welke niet echt te omschrijven is. Zoals eerder gezegd vond ik de nootachtige smaak niet erg aanwezig. Insecten zijn dus niet vies, maar erg flauw – met wat lekkere kruiden (of chocola) kun je ze goed op smaak brengen. Ook viel de textuur me alles mee: de insecten voelen redelijk zacht aan in plaats van bottig, zoals ik had verwacht. Al met al zou ik dus zeker aanraden om eens insecten te eten! Ik gooi voortaan in ieder geval wat gebakken wormen door de soep ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *