Alternatief broodbeleg

Alternatief broodbeleg

Vroeger at ik iedere dag als ontbijt en lunch twee boterhammen met vlokken of hagelslag. Inmiddels eet ik een stuk gezonder en gevarieerder. Toch is het soms lastig om originele soorten broodbeleg te blijven bedenken. Hier vind je een aantal dingen voor op brood die buiten de categorieën vlees, kaas en chocola vallen. Als je nog meer creatieve beleg-ideeën hebt, laat ze achter in een reactie, email of via Instagram!

Groenteplakjes

Als je wat meer groente wilt eten tijdens je lunch zonder zelf de keuken in te hoeven, hebben ze bij Albert Heijn heerlijke groenteplakjes voor op brood. Deze liggen tussen de vleeswaren en dus niet bij de vega-afdeling. Er zijn plakjes gemaakt van erwt, pompoen en biet. Zelf heb ik de pompoenvariant geproefd en vind ik het een lekker soort beleg om af en toe mee af te wisselen. Extra pluspunt: de plakjes zien er ontzettend kleurrijk en fotogeniek uit. ;)

Zoete aardappel, rucola en pijnboompitten

Deze heerlijke combi heb ik al eens eerder gedeeld, maar wil ik graag nog een keer onder de aandacht brengen. Prak simpelweg wat gekookte zoete aardappel, smeer het op een (getoaste of in olijfolie gebakken) boterham en strooi daar wat rucola en pijnboompitten overheen. Voor een frisse bite kun je ook stukjes appel toevoegen of noten voor extra eiwitten.

Groenteburgers

Op een doodnormale bruine boterham zou ik geen groenteburger leggen, maar wanneer je gaat voor een wat luxere bol of pitabroodje, kun je er net zo goed een gezonde burger van maken! Wat sla, tomaat en een sausje erbij en je hebt een zeer vullende lunch. Tegenwoordig zijn er zo veel soorten groenteburgers dat je hiermee eindeloos kunt variëren.

Avocado

Avocado toast is razend populair en gemakkelijk thuis zelf te maken. Je toast een boterham (of bakt hem kort in een koekenpan met olijfolie) en legt hier stukjes avocado op. Ter variatie kun je ook geprakte avocado of avocadosaus gebruiken. Maak het nog lekkerder door andere groenten zoals tomaatjes toe te voegen of ga voor een combinatie met roerei.

Vegan filet americain

In een eerdere blogpost schreef ik al over de vegan filet americain van Kips. En nu doe ik dat gewoon nog een keer, want hij is lekker! Verder is deze filet americain sojavrij en eiwitrijk. Ook heeft Kips een vegan versie gemaakt op paté en smeerworst, mocht je toch de behoefte hebben aan vlees op brood. :)

Hummus

Last but zeker not least: hummus. Hummus is niet alleen geschikt als dip, maar zeker ook als broodbeleg (of door salades, als pastasaus en nog veel meer). Je kunt op brood nog extra groenten toevoegen, bijvoorbeeld komkommer, of gaan voor hummus die al gemaakt is met andere groenten zoals aubergine, tomaat of biet. Daarnaast kun je hummus gemakkelijk zelf maken. Ik kan geen reden bedenken waarom je hummus niet op brood zou doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *