Betere chips 2

Betere chips 2

De vorige blog met gezondere alternatieven voor chips was zo’n succes, dat er nu een tweede editie is. Je moet tenslotte wel een beetje kunnen afwisselen. Ik vergelijk alle varianten weer met huismerk paprikachips van de Albert Heijn, zodat je het verschil in voedingswaarden duidelijk kunt zien. Ben je niet zo’n fan van chips, dan verwijs ik je graag door naar de blogpost over beter ijs!

Joannusmolen mais flips

Deze biologische chips zijn te krijgen bij de Ekoplaza. De chips zijn heel luchtig en smelten als het ware op je tong. De combinatie van mais met noten is erg lekker en weer heel anders dan de meeste andere chipssmaken. Door de pinda en cashew zijn deze chips rijk aan eiwitten en vetten. Hoewel dit de chips tot een caloriebom maakt, zijn ze wel degelijk gezonder dan AH huismerk chips, omdat de mais flips geen gekke toevoegingen bevatten.

Proper chips

Proper ken je waarschijnlijk van de popcorn, maar ze maken nu dus ook chips. De sweet sriracha & chili variant stelde zeker niet teleur: lekker pittig maar niet té. De pittigheid zorgt er bovendien voor dat je sneller vol zit en dus niet de hele zak in één keer leeg eet. Ook de barbecuesaus variant was goed, al bevatten de chips wel veel zout.

De Rit kikkererwtenchips

Deze chips zijn biologisch en wederom verkrijgbaar bij de Ekoplaza. Van de smaken ‘sour cream’, ‘zeezout’ en ‘rozemarijn’, proefde ik de laatste. De kruidige smaak was gelukkig niet te overheersend. Verder vond ik de chips goed knapperig. Wat me tegen staat is de prijs, omdat er vergeleken andere chipssoorten minder in een zak zit voor een hogere prijs.

Seamore zeewierchips

Zoals je misschien al wist, ben ik groot fan van zeewier! Deze chips met maar liefst 35% zeewier als ingrediënt vond ik bij voorbaat dus al top. Wanneer je de zak opent, ruikt het een beetje naar kroepoek, maar de smaak is net als die van nachos. Heel lekker dus en ook redelijk gezond. Je kunt de chips helaas nog niet in veel winkels krijgen (wel online), dus het kan even zoeken zijn naar een verkooppunt.

Kettle chips

Deze chips zijn bedoeld voor mensen die “gewoon” chips willen, maar niet van gekke toevoegingen houden. Het feit dat de enige ingrediënten aardappel, zonnebloemolie en zeezout zijn, is een groot pluspunt. Zoals te zien is aan de voedingswaardes, scoren de Kettle chips echter niet heel goed. Zelf vond ik de chips ook vrij vettig; er had van mij minder zonnebloemolie gebruikt hoeven worden. Kettle heeft ook Veg chips, maar doordat er pastinaak, zoete aardappel en biet voor wordt gebruikt, bevat deze variant wel 20(!) gram suikers per 100g. Geen hele gezonde keuze dus.

Trafo pea flips

Qua structuur lijken deze chips op de mais flips van de Johannusmolen, maar ze zijn wat minder machtig en extra luchtig. Ik vond ze erg lekker en de voedingswaarden zijn top. Een bijkomend voordeel is dat de verpakking geen plastic bevat. Ook zijn er kikkererwten en linzen flips van dit merk, te koop bij Ekoplaza.

chips2b

BioToday linzenchips zeezout

Ook deze chips zijn lekker luchtig en goed van smaak. Daarnaast is de prijs-kwaliteit verhouding erg goed als je kijkt naar de voedingswaarden en hoe lekker de chips zijn. Er had van mij nog iets meer kurkuma op gemogen voor een wat pittigere smaak, maar verder raad ik de BioToday chips zeker aan!

Per 100g:EiwittenSuikersVettenZoutPrijs per 100g
Joannusmolen mais flips (pinda & cashew)13,2g2,6g26,2g1,8g€2,07
Proper chips (sweet sriracha chili)9,6g3,4g19,5g2,6g€2,34
De Rit kikkererwtenchips (rozemarijn)9,7g1,4g23g1,6g€3,32
Seamore zeewierchips6,7g1,4g25,8g1,0g€2,21
Kettle chips (sea salt)5,8g0,5g30,1g0,9g€1,19
Trafo pea flips20g0g14g0g€3,19
BioToday linzenchips zeezout13g0,8g17g1,7g€2,33
AH ribbelchips paprika5,5g3,5g33g1,4g€0,40

Conclusie

Qua voedingswaarden komen de chips van Trafo en BioToday er het beste uit. De laatste is ook nog eens een van de goedkopere chipssoorten uit dit lijstje. Wat betreft de smaak vond ik eigenlijk alle geteste chips super, op die van Kettle na. Omdat die tevens niet per se gezonder is dan “gewone” chips, is het de enige uit de lijst die ik niet aanraad. De andere chipssoorten kun je prima af en toe eten als lekkere snack!

chips3b

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *