Bloemkoolsoep
Winters weer betekent opwarmen met een soepje! Veel soepen bevatten nog steeds room op basis van koemelk, maar dit is helemaal niet nodig. Er zijn genoeg plantaardige alternatieven. Bij dit recept kun je kiezen uit kokosmelk of amandelmelk. Ook qua kruiden kun je jezelf helemaal uitleven, want bijna alles smaakt hier lekker bij. Het recept vind je onder de foto.
Ingrediënten voor 4 porties:
1 biologische bloemkool
250g biologische kastanjechampignons
1 rode ui
2 teentjes knoflook (meer mag altijd!)
1 liter biologische amandel- of kokosmelk
2 blokjes biologische groentebouillon
Veel gemalen zwarte peper
Snufje zout
Oregano, tijm en/of peterselie naar smaak
Optioneel: 1 lente-ui
Optioneel: sesamzaad
Optioneel: chilivlokken
Bereiding
Snijd alle groenten fijn. Breng in een pannetje de melk aan de kook. In een andere, grote pan verhit je wat olie om de ui en knoflook in te fruiten. Daarna voeg je de bloemkool en champignon toe. Wanneer de melk begint te koken, mix je hier de bouillon door. Schenk vervolgens de melk bij de groenten.
Laat het geheel zo’n 15 minuten zachtjes sudderen met de kruiden erbij. Wanneer de groenten zacht en gaar zijn, laat je alles even afkoelen en gebruik je daarna een staafmixer om er een gladde soep van te maken. Voeg zo nodig wat extra melk toe. Als toppings kun je lente-ui, sesamzaad en chilivlokken (als je van wat meer pit houdt) toevoegen.