Citroen-havermout koekjes met vegan custard

Citroen-havermout koekjes met vegan custard

Havermoutkoekjes zijn sowieso al lekker, maar met een beetje citroen erdoor nog beter! De custard tussen de koekjes zorgt ervoor dat ze nog frisser smaken. En voor wie ook nog een knapperige bite erbij wil: een granolarandje maakt het helemaal af. Lees verder voor het recept.

Ingrediënten voor 3 koeken:

2 geprakte bananen

100g havermout

25g havermeel (of ander meel)

2 tl wijnsteenbakpoeder

2 el chiazaad

2 el citroenrasp (van biologische citroenen!)

50ml amandelyoghurt

25ml amandel-, soja- of havermelk

1 tl biologische maïzena

1 tl kurkuma

2 el citroensap

Optioneel: Naturally Granola Speculaas of Signature

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de geprakte bananen met de havermout, het havermeel en het bakpoeder. Als het deeg te droog wordt en niet goed aan elkaar plakt, voeg je een scheutje plantaardige melk toe. Roer daarna de citroenrasp en het chiazaad door het deeg. Verdeel het deeg in 6 koekjes, die je circa 15 minuten in de oven doet. Verwarm ondertussen een pannetje met de amandelyoghurt en plantaardige melk. In een andere kom (bijvoorbeeld die waar je het beslag in hebt gemaakt, dat scheelt weer afwas!) mix je koude citroensap met de maïzena. De voorkeur gaat uit naar biologische maïzena, want zo ben je er zeker van dat het maiszetmeel niet genetisch gemodificeerd is. Roer de yoghurt en melk goed door op laag tot middelhoog vuur – het moet niet gaan koken. Zodra je bubbeltjes begint te zien, draai je het gas uit en meng je de maïzena met het citroensap en de theelepel kurkuma door de custard. Laat dit afkoelen en zet het voor zo’n 3 à 4 uur in de koelkast. Laat ook de havermoutkoekjes afkoelen. Na het wachten roer je de custard goed door. Als het goed is, is deze wat steviger geworden en kun je die nu op 3 van de koekjes scheppen. Leg de overige 3 erbovenop als een soort hamburger en rol de zijkanten door een bakje granola. Genieten maar!

Variatietips

In plaats van chiazaad kun je maanzaad gebruiken, wat heel goed bij citroen past. Een andere optie is om de citroen te vervangen door sinaasappel en wat cacaopoeder door de koekjes te mengen. Verder kun je fijngehakte noten zoals amandelen, lijnzaad en/of blauwe bessen in de koeken verwerken. Tot slot: de custard smaakt super met een beetje gember(sap) erdoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *