Citroen tiramisu

Citroen tiramisu

Er zijn veel variaties te bedenken op tiramisu, bijvoorbeeld deze met citroen. Of met extra veel chocola, met aardbeien of met speculoos. Doordat ik dit recept echter alcoholvrij en lactosevrij heb gemaakt, lijkt het niet echt meer op tiramisu, afgezien van de laagjes. Maar de smaak is heel lekker en daar gaat het uiteindelijk om! Voor een meer ‘klassieke’ tiramisu kun je hier klikken en voor een heel simpel citroen-yoghurt taartje moet je hier zijn. En het recept van deze citroen tiramisu hieronder mag je ook niet missen! ;)

Ingrediënten voor circa 4 porties:

2 rijpe bananen

1 el gebroken lijnzaad

50g volkoren tarwemeel (of boekweitmeel voor een glutenvrije versie)

50g fijne havermout

400g plantaardige kwark (ik gebruikte Alpro Go On)

1 biologische citroen

20g amandelschaafsel

Circa 20 dadels

3 el cashewpasta

200 ml havermelk

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden en week de dadels in ruim water. Prak de bananen in een kom en mix deze met 2 el plantaardige kwark, het meel, de lijnzaad en de havermout. Rasp de citroen en voeg de helft van het citroenrasp toe aan de bodemmix. Verdeel het beslag over een met bakpapier beklede cakevorm. Zet dit voor ongeveer 15 minuten in de oven.

Haal de dadels uit het water en snijd ze zo fijn mogelijk. Doe de dadels met een scheutje havermelk in een steelpan op het laag tot middelhoog vuur. Blijf roeren en zo nu en dan wat havermelk toevoegen tot je een stroperige dadelkaramel krijgt. Haal van het vuur en laat de karamel afkoelen.

Haal de cakebodem uit de oven en laat het even is afkoelen. Snijd de cake daarna in de lengte doormidden zodat je 2 lagen kunt gebruiken voor de tiramisu. Prik met een vork gaatjes in de cake en besprenkel met citroensap, zodat de cake het sap opneemt. Roer de cashewpasta, dadelkaramel en de overige citroenrasp door de kwark en verdeel de helft over de onderste cakelaag. Schep de andere helft van de kwarkmix bovenop de tweede cakelaag en maak af met extra citroenrasp en amandelschaafsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *