Gezonde ontbijtgranen

Gezonde ontbijtgranen

Een bakje plantaardige kwark of yoghurt is niet compleet zonder iets lekkers erdoorheen. Naast fruit zijn granola en muesli/cruesli waarschijnlijk de meest gegeten toppings bij een yoghurt-ontbijt. En dat is maar goed ook, want er zijn nog steeds veel mensen die het ontbijt overslaan. Toch zijn met name cruesli’s en granola’s vaak minder gezond dan het lijkt, doordat er veel suikers aan toegevoegd zijn. Daarom vind je hier een overzicht van gezonde, verspillingsvrije, biologische en/of veganistische ontbijtmerken! Over één van mijn favoriete ontbijtmerken MyMuesli lees je in een andere blog. Maar omdat ik van afwisseling houd, heb ik ook de merken hieronder geprobeerd. :)

Meesters van De Halm

De ontbijtproducten van Meesters van De Halm zijn gemaakt van biologische granen die van korrel tot eindproduct in Nederland verwerkt worden. Meesters van De Halm doet dit al meer dan 40 jaar! Veel van de muesli’s en granola’s in het uitgebreide assortiment zijn veganistisch en/of glutenvrij, dus er is voor ieder wat wils. Verder wordt er veel gedaan aan duurzaamheid, door bijvoorbeeld alternatieven voor plastic als verpakkingsmateriaal te gebruiken. En niet onbelangrijk: de ontbijtgranen hebben heerlijke smaken met kruiden, noten en fruit! Zelf vind ik met name de knapperige noten en zadenmix heel lekker als vervanger voor granola.

Naturally Granola

Naturally Granola is een luxe granolamerk uit Rotterdam met grote, knapperige brokken. De granola’s worden geleverd in een prachtige, hervulbare glazen pot. Om de granola’s te maken worden enkel natuurlijke ingrediënten gebruikt (met honing en dadelstroop als zoetstoffen). Bovendien heeft Naturally Granola bijzondere smaken. Durf jij het aan om bijvoorbeeld de Sweet Mystery te bestellen? (Zo niet, dan zijn de Roses & Cardemom en Speculaas ook zeker aan te raden). En als je niet meer zonder Naturally Granola kunt, hebben ze zelfs een abonnement voor je! Dat scheelt weer keuzestress in de supermarkt én je bent verzekerd van een ontzettend lekker verwenontbijtje zonder gekke toevoegingen. Tot nu toe zit er nog maar één plantaardige granola in het assortiment van Naturally Granola, namelijk de Floral Fig. Deze is tevens notenvrij en dus geschikt voor mensen met een notenallergie.

Eat Natural

Eat Natural heeft een nieuwe granola: de “Low in Sugar”. Deze is geschikt voor veganisten vanwege het gebruik van kokosbloesemnectar in plaats van honing en heeft daardoor ook een lager suikergehalte. Andere granola’s van Eat Natural zijn wel gemaakt met honing. De “Protein Packed”, een andere nieuwe smaak, bevat extra veel eiwitten. Daarnaast zijn de ook Eat Natural granola’s volledig vrij van e-nummers en gemaakt met volkoren haver. Wel zijn de “Low in Sugar” en “Protein Packed” vrij prijzig, je betaalt namelijk €3,99 voor 429 gram. Daarmee steun je wel initiatieven zoals de Plastic Bank en Voedselbank (lees hier meer over op de website van Eat Natural).

Holie

Over de Holie granola heb ik drie dingen te zeggen. Ten eerste: lekker! Ten tweede: de graanvlokken lijken in de verpakking erg op muesli, maar wanneer je ze eet blijken ze toch knapperige granola te zijn. En ten derde: alles wat op de verpakking staat is waar! Dat houdt in dat er geen suikers toegevoegd zijn, de granola veganistisch is, er geen gekke smaak-, kleur- en andere shit-stoffen zijn gebruikt én er veel proteïne en vezels in zitten. Dus ja, Holie granola zou ik zeker aanraden. Dit merk is een stuk duurder dan huismerk granola’s, maar dan heb je wel een goed product. En wist je dat Holie ook hummus maakt? Spoiler: de gegrilde paprika variant is pittig!

granola3

Oot Granola

De granola’s van Oot zijn helemaal biologisch, laag in suiker en glutenvrij. Alle vier de smaken bevatten veel eiwitten en vezels en maximaal 10% natuurlijke suikers (dus geen toegevoegde suikers, maar slechts de suikers die van nature in fruit en noten aanwezig zijn). Uiteraard zijn de Oot granola’s vrij van e-nummers en gemaakt met volkoren haver. De Crunchy Nuts, Cocao Boekweit en Paelo Mix kunnen gegeten worden door vegans. Met name de Paleo Mix vond ik erg lekker – deze is vanzelfsprekend ook geschikt voor mensen die een paleo-dieet volgen. Oot granola wordt gebakken in Brabant, dus: minder transport en steun aan lokale bakkers.

granola1

Instock

Misschien ken je Instock van het restaurant Amsterdam. Maar wist je dat Instock ook twee soorten granola’s verkoopt? Van de biertjes die ze maken met gered brood en aardappelen (Bammetjes Bier & Pieper Bier, trouwens ook aanraders) blijft bierborstel over. Dit restproduct wordt natuurlijk niet weggegooid – daar wordt namelijk de granola van gemaakt. 0% food waste in het proces! Het resultaat zijn supercrunchy granola vlokken in de smaken amandel/kaneel en kokos/chocola. Beide zitten vol vezels en eiwitten. Uiteraard zijn de Instock granola’s te koop in het restaurant en via de website van Looped Goods.

Krusli

Nog een merk tegen voedselverspilling: ik vind het top! Krusli stond al een tijdje op m’n lijstje om te proberen en het stelde niet teleur. Alle smaken van Krusli vond ik lekker. Bij de biet & gember en zoete aardappel & kokos krijg je stiekem ook wat groente binnen. Het zijn inderdaad eerder knapperige muesli’s (cruesli) dan granola’s, want er zitten geen grote brokken tussen. Omdat de smaken heel lekker, maar niet supersterk zijn, zou ik aanraden om ze met een neutrale yoghurt- of melksoort te eten.

granola4

Yespers

De producten van Yesper zijn gemaakt met een doelstelling die aansluit op de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, wat inhoudt dat de producten (o.a. de granola’s) lokaal worden verwerkt. Dat heeft als effect dat lokale boeren meer betaald krijgen en er minder voedsel verloren gaat. Klinkt super, toch? Met de smaak zit het in ieder geval goed, want de veganistische cashew/wortel variant is echt de moeite waard! Yesper’s granola is te koop bij de Jumbo en Spar City.

granola5

Zonnatura

Het biologische voedingsmiddelenmerk Zonnatura verkoopt meerdere ontbijtproducten. Ik probeerde de nieuwe muesli met rode biet en appel. Altijd goed om bij het ontbijt al wat groente binnen te krijgen! Soms vind ik muesli’s vrij droog, maar dat is bij deze niet het geval. Ook heb ik niets aan te merken op de ingrediëntenlijst, die slechts bestaat uit: volkoren granen, appel, rozijnen, rode biet, noten, zaden en een klein beetje zonnebloemolie. Door de biologische ingrediënten is ook de muesli van Zonnatura duurder dan een huismerk muesli, maar je krijgt er wel een heerlijk, gezond ontbijt voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *