Golden milk van Chikko
Het motto van Chikko is: “let’s drink not coffee”, vanwege de slechte effecten die cafeïne op je lichaam kan hebben. Hoewel onderzoekers er nog steeds niet over uit zijn wat precies de effecten van cafeïne op de langdurige gezondheid zijn (zie bijvoorbeeld het boek ‘Caffeine’ door G.A. Spiller), kan een kopje koffie minder in ieder geval geen kwaad. Chikko Not Coffee biedt daarom alternatieven voor koffie, die minstens net zo lekker zijn. Klinkt interessant? Lees dan vooral verder!
Koffie-alternatief
Chikko Not Coffe heeft twee koffie-alternatieven zonder cafeïne: één op basis van biologische cichoreiwortel, de ander gemaakt van biologische spelt. Zelf ben ik geen koffiedrinker, maar volgens vrienden en familie, die ik heb laten proeven, zou de cichoreiwortel-variant voor echte koffie door kunnen gaan. Dezelfde smaak zonder een inkakmoment, trillingen of enge gedachten over negatieve effecten – wat wil je nog meer?
Kurkuma latte
Waar ik zelf vooral fan van ben, is de mix voor biologische kurkuma latte (ook wel ‘Golden milk’ genoemd). Deze kruidenmix van kurkuma, kaneel, gember, kardemom en zwarte peper mix je met heet water en je favoriete (plantaardige) melk om een heerlijke warme drank te maken. Je kunt zelf bepalen hoe sterk je jouw golden milk maakt door een extra grote/kleine schep van de kruiden toe te voegen. Makkelijker kan niet!
Golden rijst
Behalve in een drankje, kun je de kurkuma kruiden ook gebruiken om gele rijst mee te maken. Ga je voor de klassieke Indiase versie: gebruik dan basmati of jasmijn rijst. Wanneer je liever volkoren of bruine rijst hebt, dan werkt zilvervlies ook. Roer de ongekookte rijst voor enkele minuten met wat olijfolie door een wok- of sauspan op middelhoog vuur en voeg vervolgens water of bouillon met de kurkuma kruidenmix van Chikko toe. Breng het water of de bouillon aan de kook totdat de rijst al het vocht heeft opgenomen. Dit duurt meestal zo’n 15 minuten. Het resultaat is een heerlijke (en mooie!) gele rijst.