Hygge in Kopenhagen

Hygge in Kopenhagen

Afgelopen jaar ben ik 2 keer met de trein in Kopenhagen geweest, want het is een ontzettend leuke stad! Uiteraard moest ik er het eten testen en chai lattes halen in knusse koffietentjes. Dat gezellige gevoel (met een warm drankje) noemen ze in Denemarken ‘hygge’. Hieronder vind je de informatie over een paar plekken die ik heb bezocht in Kopenhagen en waar ik heb genoten van lekker eten/drinken. Alleen maar aanraders dus!

Grød

Ik begin maar meteen met mijn favoriet: de havermouthemel die Grød heet. Je kunt er havermout met allerlei toppings krijgen, maar ook wat andere (lunch- en diner)gerechten zoals risotto, dahl en salades. Als ik het eten bij Grød zou moeten omschrijven, zou ik zeggen: voedzaam comfort food. Precies waar ik blij van word! Ook de drankjes zijn het proberen waard. Ik houd bijvoorbeeld niet zo van matcha, maar de huisgemaakte matcha-citroen icetea is by far een van de beste iceteas die ik ooit op heb. Als je geen genoeg kunt krijgen van het eten bij Grød, is er goed nieuws, want het restaurant dient ook als mini-winkel voor hun kookboek, kant-en-klare havermoutmixen, granola’s, sausjes en opwarmmaaltijden. In de website is zelfs het servies van Grød te bestellen! En als je nu nog niet overtuigd bent om hier langs te gaan als je in Kopenhagen bent, heb ik ook nog een budgettip voor je (wat extra fijn is, aangezien Denemarken een duur land is): als je de Grød-app downloadt, krijg je 10% korting op je eten.

Hanzo

Hanzo is een heel tof restaurant met Aziatische cuisine. Dit is de perfecte plek om heen te gaan als je graag alles op de menukaart proeft. Hanzo werkt namelijk met een shared-dining concept waar je als tafel allerlei kleine gerechtjes bestelt. Je kunt zelf de gerechten kiezen of je laten verassen door de chef. Als je het aangeeft, maken ze zonder problemen een volledig vegetarische of veganistische versie voor je.

Fitnesso

Op zoek naar een snelle hap met veel groente? Dan raad ik Fitnesso aan. Vanaf buiten ziet deze saladebar er niet heel aantrekkelijk uit, maar het is het waard om naar binnen te gaan, want daar vind je gezond eten en sapjes. Culinair gezien komen de salades van Fitnesso niet in de buurt van de smaakvolle gerechten van Hanzo, maar het is ideaal om hier wat groenvoer te scoren. En ook al zijn het salades: ze vullen goed!

42°Raw

Op twee locaties in Kopenhagen, onder andere midden in het winkelgebied, vind je een klein restaurant met burgers, pokébowls, sandwiches en taartjes. Er zijn genoeg vegan opties, maar ook vlees- en kaasliefhebbers kunnen er iets vinden. Zelf heb ik er een vegan gebakje en een gember-citroen limonade op die beide goed bevielen. Op drukke dagen is het wel lastig om er een zitplek te vinden, dus houd daar rekening mee als je 42°Raw bezoekt.

Tivoli Food Hall

Net als het gelijknamige pretpark is de Tivoli Food Hall niet goedkoop. Wel is de sfeer erg gezellig en kun je er allerlei soorten eten bestellen. Het is een leuke plek om met vrienden af te spreken en streetfood gerechtjes te delen. De veganistische opties zijn soms even zoeken. Ik was in ieder geval erg tevreden met mijn plantaardige taco’s van Zocalo. Kung Fu Street Food is een andere foodstall met goede vegan gerechten. Ook in de Tivoli Food Hall is het uitdaging om een zitplek te vinden, maar bij zonnig weer is er een terras met uitzicht op het pretpark.

7-Eleven

Mocht je krap bij kas zitten of haast hebben, duik dan vooral de 7-Eleven in voor een wrap. In de tijd dat ik in Kopenhagen was, heb ik minstens 4 keer de bietenwrap gegeten. Snel, makkelijk, vol met groente en relatief betaalbaar. Er zit ook een 7-Eleven in het treinstation.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *