Inspiratie uit kookboeken

Inspiratie uit kookboeken

Zelf ben ik niet zo goed in het volgen van recepten. Vaak laat ik ingrediënten weg of verander ik de smaakcombinaties omdat ik bepaalde producten wel of niet op voorraad heb. Toch vind ik kookboeken erg leuk om inspiratie uit op te doen. Hier vind je een overzichtje van de kookboeken die ik gebruik.

Het sportkookboek – Stephanie Scheirlynck

Dit boek is top voor als je vaak sport. Met name voor wedstrijddagen blader ik dit sportkookboek even door voor inspiratie, maar ook op dagen waarop ik niet sport zoek ik soms een lichte maaltijd hierin op. Behalve recepten die passen bij verschillende trainingen (denk aan duursport, krachttraining, interval), bevat dit boek tevens meer algemene informatie over wat je als sporter nodig hebt – heel handig!

Kookboeken4

Dafne LIKES – Dafne Schippers

Het kookboek van Dafne Schippers is ingedeeld op maaltijd en eetmoment. Zo vind je recepten die geschikt zijn om voor of na het sporten te eten. Verder staan er toffe familiemenu’s in, snacks die makkelijk mee te nemen zijn en bakrecepten. Het is een wat gevarieerder kookboek dan de vorige, maar met minder diepgaande informatie over sportvoeding.

De hippe vegetariër – Isabel Boerdam

Een klassieker voor als je geen vlees eet: het boek van de hippe vegetariër. Van feesthapjes tot restauranttips en van geschikte vleesvervangers tot wijn – dit boek is een complete guide voor vega’s. De recepten in het boek zijn niet super bijzonder, maar leuk om af en toe doorheen te bladeren voor mooie plaatjes en variaties op standaard recepten.

Vega recepten – Floor van Dinteren

Het vega receptenboek blader ik vaak door en ik heb er al een aantal recepten uit gemaakt. Het fijne is dat al deze dinerrecepten geen gekke ingrediënten bevatten – en natuurlijk volledig vega zijn. Bovendien vind ik de receptfoto’s heel leuk: vaak kijk ik alleen naar het plaatje en denk ik “ik wil iets maken wat hier op lijkt” zonder echt het recept te raadplegen. Zo lekker zien de gerechten eruit! Ik maakte bijvoorbeeld een pompoencurry gebaseerd op een gerecht uit die boekje.

Kookboeken1

Vega hapjes easy – Jessica Oldfield

Dit boek vind ik echt heel gaaf, want er staan enorm veel recepten in die allemaal vegetarisch zijn. Veel van de recepten zijn of sowieso veganistisch of kunnen makkelijk worden aangepast zonder zuivel en honing. Vooral de gezonde, veganistische mayonaise op basis van tofu wil ik graag een keer maken. Maar eigenlijk lijkt bijna alles uit dit kookboek me lekker! Het is in ieder geval een ideaal boek voor als je een feestje geeft of een leuk bijgerecht zonder vlees zoekt.

Kookboeken3

Feel good food – Pauline Weuring

Voor bakrecepten moet je bij “Uit Pauline’s Keuken” zijn, dus het feel good food-kookboek is vooral geschikt om inspiratie op te doen voor hapjes en ontbijt. Toch staan er ook een aantal gezonde, makkelijk te bereiden dinerrecepten in, al moet ik toegeven dat ik er daar nog geen van gemaakt heb.

Pizza – Manon van Essen

Als je Foodmaardangoed al een tijdje volgt, zul je gemerkt hebben dat ik fan ben van de pizzabodems van Magioni. Wanneer ik zelf pizza maak met een Magioni-groentebodem, kijk ik vaak even in dit pizzaboek voor (semi-)gezonde pizzarecepten. Om niet steeds terug te vallen op dezelfde toppings, is dit een goede inspiratiebron.

Big mama – Good Cook

Dit 480-pagina tellende kookboek is een soort Bijbel voor Italiaans koken. Alle klassieke Italiaanse gerechten, maar ook verrassende smaakcombinaties zoals artisjok met room en peper, staan erin. Wel vind ik het lastig om de recepten vega(n) te maken, omdat het juist zo gericht is op de authentieke Italiaanse keuken. Het is hoe dan ook een goed boek als je eens iets anders wilt maken dan pasta pesto of bolognese.

Kookboeken2

Circular chefs – Instock

Dit boekje draait om zero waste koken. Het laat zien hoe je van kop tot staart en van schil tot pit kunt koken, dus zonder voedsel te verspillen. Er staan handige tips in om te voorkomen dat je te veel inkoopt of bruikbare delen van voedsel weggooit.

Kookboeken5

Overig

Verder heb ik nog wat boeken voor salades, sushi en smoothies. Ik maak eigenlijk nooit een recept uit die kookboeken, maar gebruik ze wel als inspiratie voor nieuwe smaakcombinaties. In de salade- en smoothie-boeken staan bijvoorbeeld combinaties van groenten en fruit die ik zelf niet zo snel zou bedenken. Het sushiboek bevat hele goede ideeën voor sausjes en ik wil een keer met wat vrienden aan de hand van dit boek een sushi night houden, maar daar ben ik simpelweg nog niet aan toe gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *