Kurkuma-gember shots maken
Bij de AH hebben ze een heel lekker gember-appel-citroen drankje, maar helaas is die verpakt in een plastic flesje. Als je iedere dag een gembershotje wilt, gaan er dus 365 plastic flesjes per jaar doorheen — niet zo’n goed plan. Na een paar pogingen om zelf pittige gembershots te maken, heb ik nu het recept gevonden dat ik zocht: heerlijke, kruidige shots waar je geen blender/food processor voor nodig hebt. Drink je liever alleen gembersap? Ook daar heb ik een heel makkelijk recept voor.
Ingrediënten per kurkuma shot:
1 tl kurkuma
1 cm gember
2 tl citroensap
Water
Bereiding
Breng water aan de kook met een waterkoker en schil de gember. In een glas of potje doe je het kurkumapoeder en de schijf gember van ongeveer 1 centimeter dik. Wanneer het water kookt, schenk je dit in het glas of potje en roer je goed. Laat de shotjes afkoelen, haal de gemberstukken eruit, voeg citroensap toe en zet ze daarna in de koelkast of vriezer. Goed schudden voor het drinken!
Zero waste
De stukken gember die je overhoudt, kun je in stukjes door je avondeten doen (lekker bij Aziatische gerechten en salades) of verwerken in een smoothie. Ook de overige citroen kun je uitpersen boven een salade, een ovengerecht of eveneens in een smoothie verwerken.
Ingrediënten voor 1 gembersapje:
2 cm gember
Water
Sap van een halve citroen
Bereiding
Doe de ingrediënten in een blender. Giet het gembersap door een zeef, want er kunnen wat stukjes in blijven zitten. Even in de koelkast, goed schudden en genieten!