Mei fruit challenge
Het is tijd voor de allereerste Food maar dan Goed-challenge! In de maand mei gaan we iedere dag minimaal 2 stuks fruit eten. De challenge is bedoeld voor iedereen die moeite heeft om genoeg fruit te binnen te krijgen, maar óók voor degenen die juist heel veel fruit eten en toe zijn aan wat nieuwe inspiratie. In deze blog vind je alle 31 opdrachten (iedere dag doen we er één). Daarnaast staat deze pagina vol met bewaartips, informatie over fruitsuikers en andere dingen die handig zijn om te weten voor de mei fruit challenge. Als je vragen hebt of iedere dag de challenge in je mailbox wilt ontvangen, stuur dan een mailtje naar foodmaardangoed@gmail.com.
Wat houdt de challenge in?
Iedere dag in de maand mei van 2021 krijg je een opdracht om het eten van fruit leuker en makkelijker te maken. De opdrachten zie je hieronder op de afbeelding. Op Instagram deel ik ‘s ochtends in de stories wat de opdracht precies inhoudt en welke tips erbij horen. Heb je geen Instragram? Dan kan ik de challenge ook dagelijks naar je mailen. Laat het dus even weten als je dit wilt! Uiteraard is het niet erg als je een dag van de challenge overslaat. Je kunt de opdrachten bijvoorbeeld uitspreiden over twee maanden of later je gemiste dagen inhalen. Kortom: no pressure – het is vooral de bedoeling dat het leuk blijft. ;) Op Instagram kun je de hastag #meifruitchallenge gebruiken om te delen hoe jij je fruit eet.
Algemene tips
– Het gaat om het eten van hele stukken fruit, dus geen fruitsap (dat bevat namelijk minder vezels en een hogere concentratie suikers).
– Hetzelfde geldt voor gedroogd fruit: hierbij gaan voedingsstoffen verloren en blijven voornamelijk de suikers over. Het is dus beter om vers of bevroren fruit te eten.
– Vind je het moeilijk om iedere dag 2 stuks fruit binnen te krijgen? Dan kun je wel zelfgeperst sinaasappelsap drinken en citroen- of limoensap gebruiken voor dressings. En smoothies mogen dan ook! Het meerekenen van een klein handje gedroogd fruit kan de challenge eveneens makkelijker maken, maar eet dit liever niet te vaak.
– Het eten van fruit voor, tijdens of na een maaltijd kan zorgen voor betere opname van vitamines zoals ijzer. Dat het eten van fruit bij een maaltijd zou zorgen voor maag- en darmklachten is gelukkig een fabeltje! Voor mensen met darmproblemen kan het wel fijner zijn om fruit voor in plaats van na de maaltijd te eten.
– Fruit waarvan je de schil opeet, kun je het beste biologisch kopen in verband met pesticiden.
– Wissel af! Het is prima om iedere dag een appel of een banaan te eten, maar het is nog veel beter om iedere dag een ander soort fruit te eten. Zo krijg je meer verschillende vitaminen en mineralen binnen.
Hoe zit het met fruitsuikers?
Fruit bevat van nature suiker, maar ook een hele hoop voedingsstoffen en weinig calorieën. Veel fruit eten is daarom niet ‘ongezond’. Met name wanneer je een reep chocola, een glas fruitsap of snoep vervangt door een stuk fruit, is het echt niet erg om meer dan twee stuks fruit per dag te eten. Het Voedingscentrum raadt daarom ook aan: eet minimaal 2 stuks fruit per dag. In Engeland en Amerika wordt het aanbevolen om 5 porties fruit en/of groente per dag te eten. Volgens deze professor is het absolute maximum aan vitamine C dat je per dag binnen zou moeten krijgen 2000 milligram, wat gelijk staat aan 21,5 kiwi’s! In die zin is meer fruit dus geen probleem. Over het algemeen wordt wereldwijd echter een maximum van 4 à 5 stuks fruit per dag gehanteerd, hoewel sporters soms toch meer kunnen eten, doordat zij meer suikers verbranden.
Omdat de suikers in fruit wel je tanden kunnen aantasten, wordt er geadviseerd om het aantal momenten waarop je (fruit) eet, enigszins te beperken. Je tanden hebben dan genoeg tijd om tussendoor te herstellen. Eet bijvoorbeeld liever een portie bessen in één keer op in plaats van iedere 10-15 minuten één of twee bessen te nemen. En heb je snel last van suikerdips? Probeer dan de volgende tips:
– Eet of drink een beetje (appel)azijn voordat je fruit neemt. Dit kan bijvoorbeeld in een dressing over een salade of vermengd met water om te drinken. Azijn zorgt voor een geleidelijke opname van suikers.
– Neem fruit dat iets lager is in suikers, zoals citroen of abrikoos. Hier kun je zien hoeveel suiker verschillende soorten fruit bevatten.
– Eet fruit in combinatie met eiwitten, vetten en/of vezels. Deze macronutriënten zorgen ervoor dat er kleinere hoeveelheiden eten naar de darmen gestuurd worden en er dus minder suikers tegelijk opgenomen worden.
Fruit bewaren
De makkelijkste manier om ervoor te zorgen dat fruit niet oud of beurs wordt, is door het meteen na aankoop in te vriezen (of al bevroren te kopen). Citrusvruchten kun je beter eerst uitpersen, zodat alleen het sap ingevroren wordt. Door fruit in te vriezen gaan er geen voedingsstoffen verloren, dus ik raad het echt aan! Het meeste fruit is ook wat langer houdbaar in de koelkast. Citrusvruchten en exotisch fruit zijn daarop de uitzondering. Op de website van het Voedingscentrum vind je een handig overzicht met welk fruit in de koelkast kan en welk fruit langer goed blijft in een fruitschaal.
Let’s get started!
Hieronder vind je alvast de details voor dag 1. Dit zal ik ook op Instagram en via de mail delen. Doe jij ook mee? #meifruitchallenge