Pinda-sesamsaus
Dit is mijn go-to saus voor rijst- en noedelgerechten. Het is binnen 5 minuten gemaakt en je hebt maar 4 ingrediënten plus water nodig. De pittigheid is makkelijk aan te passen door meer of minder sambal toe te voegen en de smaak van de saus is eenvoudig te verzachten met wat extra water. Door het kookwater van de rijst of noedels te gebruiken ga je verspilling tegen. De rest van het water kun je aan je planten geven, want er zitten veel micronutriënten in. Laat je even weten wat je ervan vond als je deze saus geprobeerd hebt?
Ingrediënten voor 2 porties:
1 el 100% pindakaas
1 el sojasaus
1 tl 100% sesamolie (of 2 tl sesam-koolzaadolie)
1 tl sambal
3 tl (kook)water
Bereiding
Mix de ingrediënten in een kommetje. Roer goed door totdat de pindakaas vloeibaar is geworden en geen klontjes meer vormt. Zo simpel kan het zijn!
Variatie
Probeer deze saus ook eens met een andere notenpasta, bijvoorbeeld op basis van cashews of amandelen. Verder is het lekker om verse rode peper te gebruiken in plaats van sambal en om gember toe te voegen. En om je saus er leuker uit te laten zien, kun je er sesamzaadjes doorheen mixen.