Plantaardig & glutenvrij dagmenu

Plantaardig & glutenvrij dagmenu

Vorige week heb ik gezellig samen met Lucy van @yourmealplanners en Melissa van @lislovescooking een dagmenu gekookt en gefotografeerd. Omdat het best een uitdaging kan zijn om een plantaardig én glutenvrij voedingspatroon te combineren, hebben we drie heerlijke, makkelijke recepten bedacht. Je hebt er geen gekke ingrediënten voor nodig, maar vooral natuurlijke producten zoals fruit, groente, havermout en peulvruchten. Zo kun je ook met lactose- en/of glutenintoleranties gezond genieten! Scroll snel naar beneden voor de recepten.

Ontbijt – baked oats met kersen

Ingrediënten voor 1 portie:

30g boekweitvlokken of (glutenvrije) havermout

60g plantaardige kwark of kokos yoghurt

1/2 rijpe banaan

1 tl bakpoeder

Vleugje vanille

10 amandelen

50g kersen

Optioneel: 1 blokje vegan pure chocola

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak de amandelen in stukjes, ontpit de dadels en snijd deze fijn en prak de banaan. Meng alle ingrediënten, behalve een paar kersen en amandelen, door elkaar en schep het mengsel in een ovenbestendig bakje. Verdeel de overige kersen en amandelen over het beslag en zet het bakje in de oven. Bak de baked oats voor 30 minuten in de oven en geniet ervan! Het is ook erg lekker om stukjes gehakte chocolade door het beslag heen te mixen of om het hele blokje chocolade in het midden van het beslag te drukken zodat je een chocoladekern krijgt.

Lunch – glutenvrije toast met 4 soorten beleg

Combinatie 1 – Hummus (met gegrilde groente), avocado, bieslook, chiazaad.

Combinatie 2 – Kokosyoghurt, biet, appel, appelazijn, bieslook, zwarte peper.

Combinatie 3 – Pindakaas, bramenjam, kersen, banaan, pompoenpitten.

Combinatie 4 – Kokosyoghurt, blauwe bessen, pure chocolade, gepofte quinoa, lijnzaad.

Diner – zoete aardappelburgers

Ingrediënten voor 4 burgers:

500g zoete aardappel

50g (glutenvrije) havermout

100g gekookte linzen

1/2 rode ui

2 teentjes knoflook

3 el cashewspread (bijvoorbeeld van de AH)

3 takjes verse koriander

2 tl kurkuma

2 tl paprikapoeder

1 tl komijnpoeder

Bereiding

Kook de zoete aardappels in ruim water gaar en verwijder daarna de schil. Pureer de zoete aardappels met alle andere ingrediënten in een keukenmachine of met een staafmixer. We kwamen erachter dat een blender hier minder geschikt geschikt is. ;) Je kunt een deel van de linzen en havermout bewaren om deze in hun geheel door het beslag roeren voor wat extra bite in de burgers. Verdeel het beslag vervolgens in vieren en kneed er mooie, ronde burgers van. In een pan met olie bak je de burgers op hoog vuur voor ongeveer 5 minuten per kant. Serveer de burgers op geroosterde broodjes met meer cashewspread, verse koriander en bijvoorbeeld tomaat, guacamole en rucola.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.