Poké bowls zonder vis
Poké bowls, soms sushi bowls genoemd, zijn ideaal omdat je helemaal zelf de ingrediënten kunt bepalen. Doordat het meestal koud gegeten wordt, is het ook top om te maken op een warme zomerdag. Zelf voeg ik graag zo veel mogelijk groente en peulvruchten toe met allerlei toppings zoals sesamzaad, nori, lent-ui, gepekelde gember en chilivlokken. Maar omdat pokébowls oorspronkelijk met vis worden bereid, kan het een uitdaging zijn om er een net zo lekkere vega(n) versie van te maken. Daarom heb ik hier wat tips voor je op een rijtje gezet, zodat je ook zonder vis een mega lekkere pokébowl op tafel kunt toveren.
Visvervangers
Er zijn tegenwoordig allerlei visvervangers zoals namaakzalm of -tonijn. Deze zijn helaas vaak erg bewerkt en niet per se gezond. Daarom kun je zelf zalm proberen te maken van wortel of tonijn op basis van watermeloen. In een eerdere blog over vegan sushi lees je meer over de visvervangers die je in je poké bowl kunt gebruiken.
Tofu en tempeh
Deze sojaproducten passen bij vrijwel ieder gerecht. Zelf ben ik enorm fan van tempeh in sushi(bowls), dus dit zou ik zeker aanraden. Voor zowel tofu als tempeh geldt dat je het wel goed moet marineren om het lekker te maken. Gelukkig verkopen de meeste supermarkten kant-en-klaar gemarineerde (biologische) tofu en tempeh. Maar zelf is het marineren van tofu en tempeh ook prima te doen. Zorg ervoor dat je genoeg kruiden gebruikt en haal wat sojasaus of sojayoghurt in huis om de marinade vloeibaar te maken. Nog makkelijker: marineer de tofu of tempeh in currypasta met een beetje kokosmelk!
Vegaburger of plantaardige kipstukjes
Behalve vis kun je tegenwoordig ook vaak kiezen voor kip of rundvlees in je poké bowl. Dus dan moeten plantaardige kipstukjes en vegaburgers net zo goed kunnen! Voor wat extra bite kun je bijvoorbeeld gaan voor een vegaschnitzel. Dat is ook heel lekker in een zelfgemaakte sushirol.
Peulvruchten en noten
In veel poké bowls zitten standaard edamameboontjes. Deze zijn niet alleen ideaal als plantaardige eiwitbron, maar ook lekker fris van smaak. Als je nog een portie linzen, zwarte bonen of kikkererwten toevoegt, zit je helemaal goed qua eiwitten. Een andere optie is om wat gehakte noten toe te voegen. Met name amandelen en pinda’s passen bij een poké bowl, maar je kunt ook walnoten of cashews gebruiken (bijvoorbeeld in de vorm van een sausje). Wanneer je nog niet gewend bent aan vegetarische of veganistische maaltijden, vervangen peulvruchten en noten de smaak en textuur van vis minder goed vervangen dan de andere opties die hierboven al genoemd zijn.
Zeewier
Als je echt de zilte smaak van vis een beetje wilt nabootsen, moet je sowieso zeewier toevoegen aan je poké bowl! Stukjes nori geven bijvoorbeeld een echte sushi smaak aan het gerecht. Maar zeekraal komt misschien nog wel het dichtste bij vis in de buurt. Zeewiersalade komt vaker voor in poké bowls en is een super smaakmaker, maar lijkt niet echt op vis. Het is wel heel gezond, dus zeewier toevoegen is altijd een goed idee! Als je het eens wilt proberen, maak dan bijvoorbeeld deze sushi met zeekraal.
Veel smaakmakers
Wat altijd een goed idee is, maar zeker bij een poké bowl, is om veel smaakmakers toe te voegen. Een goede saus maakt je poké bowl al snel veel lekkerder. Andere smaakvolle ingrediënten zijn mango, ingelegde gember, lente-ui en radijs. Door quinoa te gebruiken geef je de bowl ook wat extra bite vergeleken met sushirijst. Met genoeg verschillende smaken zul je vis in ieder geval minder ‘missen’ in je vega(n) poké bowl.