Recepten met witlof
In een Too Good To Go pakket van de Ekoplaza kreeg ik heel veel witlof. Weggooien was natuurlijk geen optie, dus vroeg ik via Instagrom om inspiratie. Zelf was ik eerst niet zo’n fan van witlof, maar in deze recepten vond ik het eigenlijk wél lekker! Dus wanneer je geen witlof-fan bent, lust je dit waarschijnlijk toch. ;) Ook vind je hier meteen een bijpassend sausje, namelijk tofumayonaise.
Witlof-salade met tofumayonaise (vegan)
Ingrediënten voor 2 personen:
6 blaadjes rauwe witlof
1/2 groene appel
1 sinaasappel
1 kleine krop romaine sla
20g rucola
Handje gehakte walnoten
Handje cranberries
100g tofu
1 tl mosterd
2 el olijfolie
Bereiding
Snijd de witlof fijn en snijd ook de sla en het fruit in stukjes. De tofu laat je uitlekken en vermaal je in een food processor met de mosterd, de olijfolie en een snuf zout. Hiermee maak je een plantaardige vervanger voor mayonaise. Meng de mayo met de andere ingrediënten en je hebt je witlofsalade!
Bladerdeeghapjes met witlof (vegetarisch)
Ingrediënten per stuk:
1 vel bladerdeeg (zonder roomboter)
2 blaadjes witlof
Haver fraîche
10g geitenkaas
2 ringen rode ui
Bereiding
Snijd de ui in stukjes terwijl je het bladerdeeg laat ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden. Smeer wat haver fraîche over de plak bladerdeeg. Leg hier de witlof en ui op (de ui kun je eventueel eerst een paar minuten fruiten in een koekenpan). Verkruimel de geitenkaas over het bladerdeeg en leg de hapjes voor circa 15 tot 20 minuten in de oven. Daarna even laten afkoelen en dan opeten.