Tips tegen voedselverspilling

Tips tegen voedselverspilling

De bekendste manier om voedselverspilling in winkels tegen te gaan is waarschijnlijk de 35% kortingssticker bij de Albert Heijn. Producten die bijna over datum zijn worden hiermee tegen korting aangeboden, om te voorkomen dat ze moeten worden weggegooid. Maar wat kun je nog meer doen om voedselverspilling te voorkomen? Hier vind je een paar handige tips!

Too good to go

De app van ‘Too Good To Go’ laat zien welke bakkers, restaurants en supermarkten die dag eten over hebben. Voor een paar euro kun je dan net voor sluitingstijd langs om een goodiebag op te halen. Daarbij wordt natuurlijk gevraagd of je zelf een tas of bakje meeneemt, om zo ook minder verpakkingsafval te veroorzaken. Wat je mee krijgt is dus elke dag een verrassing – het hangt er maar net vanaf wat er over is! De app is dus minder geschikt voor mensen met allergieën/dieetwensen, maar gelukkig zijn er ook vegetarische en veganistische restaurants die meedoen. Daarnaast kun je zelfs voor biologisch eten bij ‘Too Good To Go’ terecht: zo redde ik voor slechts drie euro melk, brood, aardappelen en een croissant bij Ekoplaza.

Exki

Foto: pastasalade, een luxe belegde sandwich, een appelmuffin en een taartje van Exki

Instock

In de restaurants van Instock (Amsterdam, Den Haag & Utrecht) wordt gekookt met afgedankt voedsel. Zo wordt een deel van de ingrediënten gered van de vuilnisbak van de Albert Heijn, waar Instock onverkochte producten ophaalt zoals brood van een dag oud of groentes die er niet perfect uitzien. Naast restaurants heeft Instock een speciaal kookboek met recepten om voedselverspilling tegen te gaan. En last but not least: afgelopen jaar heeft Instock een ‘Food Rescue Centre’ opgericht waar ook andere restaurants en cateraars voedsel kunnen redden. Neem vooral eens een kijkje op de website van Instock voor meer informatie of dit toffe project.

Thijsthee

Niet alleen restaurants bieden gered eten aan, ook sommige producten zoals de ijsthee van Thijs zijn gemaakt van afgedankt eten. Fruit dat anders zou worden weggegooid krijgt een nieuw leven in de overheerlijke biologische en veganistische Thijsthee drankjes. Thijsthee is te koop in grote supermarkten zoals Sligro, in verschillende restaurants/cafés en Ekoplaza. Voor andere producten die net als Thijsthee de strijd tegen voedselverspilling aangaan, neem eens een kijkje op de website van ‘Verspilling is Verrukkelijk’.

thijsthee

Foto: Thijsthee bij Het Koffiepand in Middelburg

Eigen overgebleven eten aanbieden

Behalve zelf eten te redden van anderen, kun je ook je eigen restjes eten aanbieden. In Tilburg is dit bijvoorbeeld razend populair door middel van de Facebook groep ‘Tilburg Kliekjes Doorgeefluik’. Door het succes van deze groep is er nu ook een versie in Breda – wat houd je nog tegen om in je eigen stad een doorgeefluik te beginnen?! De enige regel is dat het eten gratis op te halen moet zijn. Ruilen en verkopen is dus niet toegestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *