Vegan sushi

Vegan sushi

Tegenwoordig is er voor ieder dierlijk product wel een plantaardige vervanger te vinden. Zo ook voor sushi! Sommige maki rolls zijn sowieso gemaakt met groente/fruit (mango, komkommer of avocado), maar vis namaken is next level. Benieuwd waar vegan zalm en tonijn van gemaakt worden? Of waar je vegan sushi kunt eten? Lees dan snel verder. Voor recepten om zelf sushi te maken, klik je bijvoorbeeld hier of hier.

Vegan zalm

Zalm wordt meestal nagemaakt met wortel. Door de wortel te marineren in zout en ‘liquid smoke’, oftewel een vloeibaar rooksmaakje, krijgt het iets weg van gerookte zalm. Er zijn inmiddels aardig wat recepten te vinden om zelf plantaardige zalm te maken, bijvoorbeeld op de website van Wat eet je dan wel. Ook kun je vegan zalmfilets van SoFine in de supermarkt kopen, al zijn deze gemaakt op basis van soja en schijnen ze minder te lijken op echte zalm. Als je vegan sushi bestelt in een restaurant, is het vaak een nog bewerkter product met veel suiker en kleur- en smaakstoffen. Het is dan wel plantaardig, maar absoluut niet gezond of natuurlijk, zoals het label ‘plantaardig’ doet vermoeden. Zie hier bijvoorbeeld de ingrediënten van een zalmvervanger, die zogenaamd bestaat uit groenten.

poke2

Vegan tonijn

De meest natuurlijke manier om de smaak en textuur van tonijn na te bootsen, is door watermeloen een nacht in sojasaus te laten trekken. Klinkt misschien als een gekke combinatie, maar het werkt! Voor een volledig recept verwijs ik je weer door naar Wat eet je dan wel. Tonijnsalade heeft een andere smaak en textuur, dus daar kun je het beste kikkererwten voor gebruiken. Voor kant-en-klare vegan tonijn geldt hetzelfde als vegan zalm: laat je niet misleiden door duurzaam ogende vervangers, die eigenlijk vooral zooi bevatten. Een ready-to-eat tonijnvervanger die niet vol gekke toevoegingen zit is die van Good Catch.

Sushi bestellen

In Amsterdam, Den Haag en Utrecht kun je nu veganistische sushi bestellen of afhalen. Ik bestelde bij Vegan Sushi Company in den Haag, die momenteel in heel Zuid-Holland bezorgt. De sushi was prima: niet minder lekker dan versies met echte vis, maar ook niet spectaculair. De vegan zalm die gebruikt was leek qua smaak een beetje op echte zalm, maar de namaak tonijn vond ik smaakloos. Best leuk dus om eens te proberen en zeker een goed alternatief voor vis, maar vrij prijzig. Ik ben hierdoor wel benieuwd naar de sushi van Vegan Sushi Bar in Amsterdam, omdat je daar ook plantaardige alternatieven voor garnaal en krab kunt proberen. In Utrecht vind je vegan sushi bij de Bamboo Bar op Utrecht Centraal.

Pokébowls

Op verschillende plekken kun je vegan zalm bestellen in je pokébowl. Onder andere Poké Perfect (Amsterdam, Utrecht, Den Bosch) en Poké Bowl (Rotterdam) hebben vegan zalm in hun assortiment. Bij Poké Perfect vond ik dat erg goed smaken in combinatie met de veganistische sriracha mayo. Besef je alleen wel dat dit soort visvervangers dus erg kunstmatig zijn en weinig pure ingrediënten bevatten.

poke1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *