Vegan tompouce

Vegan tompouce

Tompoucen zijn een oer-Hollands gebakje met helaas vooral ingrediënten die je niet wilt binnenkrijgen: suiker, kokosolie, palmvet, rundergelatine, verdikkingsmiddel, melkpoeder, kleurstoffen en ga zo maar door. Dat moet ook anders kunnen! Het is best lastig om de smaak van een tompouce goed na te maken, maar vooral de vegan room komt aardig in de buurt. In dit recept vind je uiteraard zo veel mogelijk natuurlijke ingrediënten en zo min mogelijk verzadigde vetten en suikers. Het resultaat is een volledig plantaardige tompouce die een stuk gezonder is. Zo kun je wel genieten van dit gebak, maar dan zonder allemaal zooi in je lijf.

Ingrediënten voor 4 stuks:

300g plantaardige vanillekwark (ik gebruikte die van Alpro)

Vocht van 1 blik kikkererwten/aquafaba (ik gebruikte AH biologische uit een glazen pot à 350g)

4 plakjes bladerdeeg

2 tl Nutrifoodz Red Juice

1 tl agar agar

Bereiding

Begin met het opkloppen van de aquafaba (kikkererwtenvocht). Hiervoor kun je het beste een mixer gebruiker, maar een keukenmachine werkt ook. Opkloppen met de hand is af te raden: daar doe je waarschijnlijk zo’n anderhalf uur over. ;) Je hebt de juiste textuur bereikt wanneer het vocht niet meer vloeibaar is en rechtop blijft staan zodra je de mixer eruit haalt. Een goede test is om de schaal waarin je het vocht opklopt schuin te houden. Als de aquafaba eruit loopt, is het nog niet stevig genoeg.

Ondertussen verwarm je de oven voor en ontdooi je de bladerdeegvellen. Snijd de 4 vierkante vellen doormidden zodat je 8 rechthoekige stukken hebt. Prik voorzichtig gaatjes in het bladerdeeg met een vork, zodat het niet te veel rijst in de oven. Terwijl het bladerdeeg 15 minuten gaart in de oven, maak je in een bakje het roze glazuur. Hiervoor gebruik je één eetlepel kwark, één eetlepel opgeklopt aquafaba, twee theelepels Red Juice en een theelepel water. Het is belangrijk dat het glazuur niet te vloeibaar wordt, dus voeg eventueel nog een beetje meer aquafaba toe. Bedek 4 van de afgekoelde stukken bladerdeeg met het glazuur en zet ze in de koelkast.

Mix drie eetlepels van de kwark met de agar agar en zorg dat er geen klontjes overblijven. Verwarm dit in een pannetje en blijf goed roeren terwijl het ongeveer twee minuten kookt. Zet dan het vuur uit en roer schep voor schep de rest van de kwark door de kwark met agar agar. Wanneer je alle kwark bij elkaar hebt gevoegd, meng je de aquafaba erdoor. Verdeel daarna de helft van wat nu de room is, over de 4 overgebleven stukken afgebakken bladerdeeg. De andere helft van de room gaat in een bakje. Zet alles voor een half uur in de koelkast. Na een half uur verdeel je ook de tweede helft room over de vier tompoucebodems. Als het goed is, is de room enigszins opgestijfd en druipt het niet van de tompouce af. Zet de tompoucebodems nogmaals een kwartier in de koelkast. Tot slot leg je voorzichtig het bladerdeeg met glazuur op de room. Succes met het opeten zonder te knoeien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *