Vleesvervangers zonder soja

Vleesvervangers zonder soja

We moeten minder vlees eten. Doen we dit niet, dan is er volgens onderzoek in 2050 niet genoeg gezond voedsel meer om iedereen ter wereld te voeden. Door minder suiker, vet, zuivel en vooral vlees te eten, kunnen we jaarlijks 11 miljoen (!!!) sterfgevallen wegens ondervoeding voorkomen. Dan volgt natuurlijk de vraag: maar wat moeten we dan wél eten? Om te zorgen dat je toch genoeg eiwitten e.d. binnenkrijgt, zijn er talloze vleesvervangers. Veel van deze bevatten echter soja, een product dat regelmatig negatief in het nieuws komt. Wetenschappers zijn er nog niet over uit hoe gezond (of ongezond) soja is, dus voor wie het liefst op safe speelt, vind je hier de lekkerste vleesvervangers zonder soja. Helaas zijn de hieronder genoemde sojavrije vleesvervangers niet allemaal glutenvrij, omdat sommige gemaakt zijn van op basis van tarwe-eiwit. Wel zijn ze allemaal veganistisch!

AH biologisch pompoen tijmburger

Mijn absolute favoriet is de pompoen tijmburger van de Albert Heijn, die ook nog eens biologisch is. De burger bestaat voor meer dan 60 procent uit groenten en is ontzettend lekker. Verder is hij makkelijk te bereiden – zowel in de pan als in de oven.

Vegafit

De sojavrije vleesvervangers van Vegafit zijn ideaal als je zoekt naar alternatieven die een vleessmaak hebben. Zo zijn de Vegafit nuggets haast niet te onderscheiden van kipnuggets. Verder kun je kiezen voor een vegan steak, cordon blue, schnitzel of zelfs vissticks. Met deze vleesvervangers weet je zeker dat je aan je dagelijkse vitaminen en mineralen komt, aangezien er ijzer, zink en B12 aan de producten is toegevoegd.

Boon burgers/Mister Kitchen’s

Voor wie juist op zoek is naar wat spannendere smaken, zijn de burgers van Boon een aanbeveling! De chili burger is licht pittig en past perfect bij een Aziatische maaltijd. Een burger die erop lijkt en bovendien biologisch is, is de Thaise curry burger van Mister Kitchen’s. Beide zijn het proberen waard! Let op: de vegetarische bapao broodjes van Boon bevatten wél soja en zitten tevens vol met E-nummers.

Falafel

Bij falafel uit de supermarkt is het even opletten of er soja in zit: in de AH biologische variant zit namelijk wel soja verwerkt, terwijl de basis falafel van de AH sojavrij is. Falafel is ook vrij gemakkelijk zelf te maken en goed te combineren met brood, salades, wraps, rijst en ga zo maar door!

Kips vega filet americain

Voor op brood is de veganistische filet americain van kips een aanrader. De smaak lijkt op die van “echte” filet americain. Verder is de veganistische variant vergeleken met de vlees-versie niet eens duurder. De andere vega producten van Kips zijn wel op basis van soja gemaakt.

kips

Quorn

De vleesvervangers van Quorn zijn gemaakt op basis van mycoproteïne, afkomstig van voedzame schimmel. Mycoproteïne is vezelrijk, laag in vet en niet afkomstig van dieren. Een aantal van de vleesvervangers van Quorn is dus ook volledig plantaardig, de rest is vegetarisch omdat er ei in is gebruikt als bindmiddel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.