Vleesvervangers zonder soja

Vleesvervangers zonder soja

We moeten minder vlees eten. Doen we dit niet, dan is er volgens onderzoek in 2050 niet genoeg gezond voedsel meer om iedereen ter wereld te voeden. Door minder suiker, vet, zuivel en vooral vlees te eten, kunnen we jaarlijks 11 miljoen (!!!) sterfgevallen wegens ondervoeding voorkomen. Dan volgt natuurlijk de vraag: maar wat moeten we dan wél eten? Bijvoorbeeld vleesvervangers! Veel daarvan bevatten soja, een product dat regelmatig negatief in het nieuws komt. Hoewel soja de gezondheid zelfs positief lijkt te kunnen beïnvloeden, zijn wetenschappers er nog niet helemaal over uit hoe sojaproducten je gezondheid precies beïnvloeden. Zo is er bijvoorbeeld een verschil tussen de gezondheidsvoordelen tussen gefermenteerde en ongefermenteerde soja. Dus voor wie het liefst op safe speelt of van afwisseling houdt: hier vind je de lekkerste vleesvervangers zonder soja.

Groenteburgers

Groentenburgers zijn over het algemeen vrij van soja (check altijd even de ingrediëntenlijst). Mijn absolute favoriet is de pompoen-tijmburger van de Albert Heijn, die ook nog eens biologisch is. De burger bestaat voor meer dan 60 procent uit groenten en is ontzettend lekker. Verder is hij makkelijk te bereiden – zowel in de pan als in de oven. De spinazie-, champignon en linzeburger van de AH zijn eveneens sojavrij.

Boon burgers/Mister Kitchen’s

Voor wie juist op zoek is naar wat spannendere smaken, zijn de burgers van Boon een aanbeveling! De chili burger is licht pittig en past perfect bij een Aziatische maaltijd. Een burger die erop lijkt en bovendien biologisch is, is de Thaise curry burger van Mister Kitchen’s. Beide zijn het proberen waard.

Falafel

Bij falafel uit de supermarkt is het even opletten of er soja in zit: in de AH biologische variant zit namelijk wel soja verwerkt, terwijl de basis falafel van de AH sojavrij is. Falafel is ook vrij gemakkelijk zelf te maken en goed te combineren met brood, salades, wraps, rijst en ga zo maar door!

Kips vega filet americain

Voor op brood is de veganistische filet americain van kips lekker. De smaak lijkt op die van “echte” filet americain. Verder is de veganistische variant vergeleken met de vlees-versie niet eens duurder. De andere vega producten van Kips zijn wel op basis van soja gemaakt.

kips

Quorn

De vleesvervangers van Quorn zijn gemaakt van mycoproteïne, afkomstig van een voedzame schimmel. Mycoproteïne is vezelrijk, laag in vet en niet afkomstig van dieren. Een aantal van de vleesvervangers van Quorn is dus ook volledig plantaardig, de rest is vegetarisch omdat er ei in wordt gebruikt als bindmiddel.

Tempeh

Bij tempeh verschilt het net als bij falafal of het van soja gemaakt is. De merken Boon en Bumi maken allebei tempeh op basis van andere bonen. Nog steeds eiwitrijk, maar zonder soja!

Vivera spinazie-kaas filet

Hoewel Vivera normaliter juist soja in de vleesvervangers gebruikt, is de spinazie-kaas filet sojavrij. Het nadeel is dan wel weer dat er zowel kaas als ei in zit en dat deze vleesvervanger dus niet veganistisch is. Ook wordt er tarwe in gebruikt, dus de filet is niet glutenvrij.

Valess

Enkele producten van het merk Valess, zoals de gekruide Italiaanse stukjes en crispy sticks, zijn sojavrij. Helaas zijn ook deze niet plantaardig: een van de hoofdingrediënten is melk.

AH veganistisch broodbeleg

Ideaal voor wie van vleeswaren op brood hield, maar geen vlees meer eet: het enorme assortiment aan plantaardige vleesvervangers bij de Albert Heijn. Veel soorten zijn bovendien sojavrij, maar helaas bevatten ze wel veel andere nare ingrediënten zoals suiker, zout, kleurstoffen en andere E-nummers. Geen “gezonde” keus dus. Voorbeelden zijn de boterhamworst, salami, ham, rookworst en leverworst.

Pulled Oats

Maak kennis met gehakt gemaakt van haver, oftewel Pulled Oats! Niet glutenvrij, maar wel sojavrij en veganistisch. Daarnaast bevat het geen gekke ingrediënten en past het bij bijna ieder gerecht!

Iglo Green Cuisine

Redelijk nieuw in het schap zijn de vleesvervangers van Iglo uit de diepvries. Het gehakt vond ik heel lekker van smaak en ook de ingrediëntenlijst ziet er goed uit. Geen soja, geen tarwe, geen e-nummers en wel veel eiwitten. De Green Cuisine-producten zijn vrij prijzig, maar gelukkig ook regelmatig in de aanbieding. Absoluut het proberen waard door een pasta of op een broodje.

Beyond Meat

Last but not least, want dit merk staat bekend om de goed nagemaakte vleessmaak die de vleesvervangers hebben, wat best knap is zonder soja. Daar betaal je dan ook een flinke prijs voor (€5,99 voor 2 burgers of 2 worsten). Als kleurstof is er bietenpoeder gebruikt en Beyond Meat bevat eigenlijk geen allergenen, dus iedereen kan het eten!

3 Replies to “Vleesvervangers zonder soja”

  1. In veel vleesvervangers zit helaas suiker en de reguliere merken zoals AH, Jumbo, coop e.d. ook veel E nummers. Dat is jammer. Alleen bij de natuurvoedingswinkels vindt je vleesvervangers waar dat allemaal niet in zit. Die zijn dan wel 2 x zo duur. Ik vindt het wel een hele goede ontwikkeling dat er in de reguliere supermarkten zo’n groot aanbod is van vleesvervangers, zodat vleeseters eerder geneigd zijn ook eens vegetarische te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *