Voeding uit de zee

Voeding uit de zee

Bij de titel van deze blog denk je waarschijnlijk al snel aan vis, mosselen en schaaldieren. Maar dat zijn precies de dingen waar deze blogpost niet over gaat! De zee biedt namelijk nog meer eetbare producten, die rijk aan voedingsstoffen zijn: zeewier en algen. Hieronder vind je een aantal toepassingen van zeegroenten- en wieren.

Nori

De bekendste toepassing van zeewier als eten zijn de van oorsprong Japanse nori-vellen die worden gebruikt om sushi in op te rollen. Nori is een rijke bron van voedingsstoffen, waaronder ijzer en vitamine B12, wat het voor vegetariërs en veganisten dus een goede toevoeging aan maaltijden maakt. Naast het gebruik in sushi, is nori ook erg lekker als chips. Bij EkoPlaza worden norivellen als chips verkocht met verschillende kruiden als smaakmakers.

Algchipsk

Zout

Omdat zeewieren van nature een zilte smaak hebben, kunnen ze worden gebruikt als zout. Veel biologische supermarkten (bijvoorbeeld Gimsel in Rotterdam) verkopen zeewier als zout. Zeewierzout is een prima vervanger van normaal keukenzout en bevat eveneens jodium.

Algzoutk

Zeewiersalade en zeekraal

Behalve een kant-en-klare zeewiersalade, welke te koop is bij reguliere supermarkten, kun je ook zelf zeewieren en -groenten toevoegen aan salades, soepen, stamppotten en rijstgerechten. Zeekraal is een Nederlandse zeegroente die makkelijk verkrijgbaar is. Deze kun je toevoegen aan visgerechten, salades, rijst en zelfs smoothies.  

Algen

Ook algen kun je prima eten, bijvoorbeeld in de vorm van noedels, die bij de Albert Heijn te koop zijn. Hoewel je weinig verschil proeft met gewone noedels, voegt het gebruik van algen wel wat extra mineralen aan je maaltijd toe. Daarnaast bestaan er veganistische algenburgers – een goede vleesvervanger en weer eens wat anders dan soja. Ik proefde een alga-quinoa burger zowel los als op een broodje, waarbij ik wel even aan de smaak moest wennen. Eigenlijk was de burger best lekker en zou ik het zeker aanraden om deze een keer te proberen.

Algburgerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *