Watergruwel

Watergruwel

Een oud-Hollandsch gerecht in een nieuw jasje: watergruwel! Dit ontbijt/toetje wordt ook wel krentjebrij genoemd. Omdat het anno 2020 echt niet meer kan om 25g suiker in een portie voor één persoon te gooien, is dit vernieuwde recept suikervrij. Hoewel watergruwel van origine een dessert is, kun je het nu dus ook als ontbijt eten. Ga jij dit proberen?

Ingrediënten voor één portie:

50g gort/gerst

150ml bessensap

1 el citroenrasp

Optioneel: handje rozijnen en/of krenten

Optioneel: handje granola (ik gebruikte Naturally Granola Roses & Cardemom)

Bereiding

Spoel de gort schoon en laat het 24 weken in een afgedekte pan met water. Breng de volgende dag het water aan de kook en laat de gort in 20 tot 25 gaarkoken (voeg zo nodig wat extra water toe). Maak ondertussen bessensap in een juicer of een wat dikker sap in een blender of food processor. Gebruik je favoriete rode fruit en bessen, zoals bramen, granaatappel, aardbeien, framboos of bosbessen.

Je kunt dit gerecht warm of koud eten. Voor een koude versie giet je de gekookte gort af en laat je deze even afkoelen. Daarna voeg je de andere ingrediënten toe. Voor een warme maaltijd giet je de gort af en giet je vervolgens het bessensap in de pan, terwijl je het geheel al roerend opwarmt.

Variatietips

Het oorspronkelijke recept wordt gemaakt met krenten en rozijnen. Vind je dat niet lekker? Dan kun je die er ook uit laten. Zorg er in dat geval voor dat je een granola gebruikt die als smaakmaker kan dienen: bijvoorbeeld Naturally Granola Roses & Cardemom. Verder kun je altijd extra fruit toevoegen of een deel van het bessensap vervangen door yoghurt.

* De bloem op de foto is ter decoratie en niet eetbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *