Zero Waste Challenge

Zero Waste Challenge

Zero waste leven is inderdaad echt een ‘challenge’ voor mij. Hoewel ik nog lang niet compleet zonder afval leef, probeer ik de hoeveelheid afval die ik produceer wel steeds te verminderen. Want ‘goed food’ houdt ook in: een duurzame verpakking. Helaas zijn met name voedselverpakkingen vaak niet duurzaam en overbodig, dus kies ik liever voor onverpakte producten wanneer dat kan. Hier wat tips om een kleinere hoeveelheid afval te veroorzaken.

Groente en fruit

In supermarkten is veel groente en fruit verpakt in plastic – heel jammer. Daarom kun je ervoor kiezen om bij Ekoplaza, Odin en andere bio-/natuurwinkels deze producten verpakkingsvrij te kopen. Helaas zijn groente en fruit daar vaak een stuk duurder (wat deels komt doordat deze veelal biologisch zijn). Mijn tip is dus om met een eigen fruitzakje naar de markt te gaan. Daar vind je verse groentes en fruitsoorten, vaak voor een lagere prijs dan in een reguliere supermarkt.

Noten, zaden, pasta, granen

Bij de bovengenoemde bio- en natuurwinkels is het mogelijk om onder andere ontbijtgranen en noten in bulk te kopen. Als je potten of zakjes meeneemt om te vullen, bespaar je dus een hoop verpakkingsmateriaal. Voor een helder overzicht van alle verpakkingsvrije winkels in Nederland, kijk je op de website van Het Zero Waste Project. Bijvoorbeeld in één van mijn favoriete Middelburgse cafeetjes kun je rijst, noten en pasta zonder verpakking krijgen. Vaak zijn noten eveneens op de markt zonder verpakking te verkrijgen.

Foto: Lege Mymuesli verpakkingen zijn perfect te gebruiken als voorraadpotten voor bijvoorbeeld havermout, noten en zelfgemaakte granola

Beauty- en verzorgingsproducten

De mogelijkheden van kokosolie zijn eindeloos als het gaat om zelfgemaakte beauty- en verzorgingsproducten. Tandpasta, lippenstift, huid crème, massageolie – je kunt het allemaal maken met als basisingrediënt kokosolie. Omdat het lastig is zulke dingen verpakkingsvrij te kopen, kun je ze dus beter zelf maken. Dat klinkt lastig, maar is het helemaal niet! Google maar eens “zelf tandpasta maken” en je zult zien hoe eenvoudig het is.

Recyclen

Wat ik de makkelijkste manier vindt om afval te verminderen, is door het te scheiden en daarmee te recyclen. Natuurlijk is het beter om ervoor te zorgen dat je überhaupt geen verpakkingsmateriaal in huis haalt, maar zo ver ben ik nog niet. Onlangs heb ik daarom biologisch afbreekbare afvalzakken gekocht. Deze kunnen bij het GFT, dus hoef je niet moeilijk te doen met plastic afvalzakken leeggooien om van je GFT-afval af te komen. Maar ook plastic en restafval doe ik in composteerbare zakken, dat scheelt weer plastic! Karton en papier hoeven niet in een zak/container en breng ik direct naar een recyclepunt.

Duurzaam

Foto: biologisch composteerbare afvalzakken, gekocht bij de Action

 

Voor meer tips zijn de websites van Het Zero Waste Project en Trash is for Tossers heel nuttig. Daarnaast verschenen deze maand op de blog van Zonder Zooi een paar handige ideeën voor een zero waste lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *