Zwarte rijst met ingelegde groenten

Zwarte rijst met ingelegde groenten

Op zoek naar een vitamine-boost? Probeer dan dit gerecht vol met (ingelegde) groenten! Inleggen maakt eten makkelijker verteerbaar voor je darmen en omdat er in dit recept verschillende kleuren groenten worden gebruikt, krijg je allerlei voedingsstoffen binnen. Bovendien bevat zwarte rijst veel meer antioxidanten dan witte rijst, dus dat is een extra win. Zwarte rijst vind je in iedere Aziatische supermarkt, maar ook gewoon bij de AH en Jumbo. De smaak is wat sterker dan van zilvervliesrijst, dus de moeite waard om te proberen. Maar mocht je het te veel moeite vinden om andere rijst te kopen, dan is dit recept natuurlijk nog steeds lekker met zilvervliesrijst.

Ingrediënten voor 2 porties:

150g zwarte rijst

1 rode ui

1 biet

Circa 5 radijsjes

1/4e komkommer

1 wortel

250g mango

200ml (rijst)azijn

1 el kokosbloesemsuiker

Pinda-sesamsaus

Optioneel: 200g (gerookte) tofu

Optioneel: verse koriander

Optioneel: 1 cm gember

Optioneel: kokosrasp

Optioneel: sesamzaad

Bereiding

Laat de zwarte rijst minimaal 24 uur van tevoren weken in een pan water. Minimaal 1 uur van tevoren maak je de ingelegde groenten door 200 ml water en 200 ml azijn (bijvoorbeeld rijstazijn of appelazijn) aan de kook te brengen. Los hier de eetlepel suiker in op door goed te roeren. Snijd de ui, biet en radijs en mix deze in een weckpot. Je kunt naar smaak kruiden toevoegen, zoals gember en zwarte peper. Schenk het kokende suikerwater over de groenten heen en sluit de pot af. Laat de pot volledig afkoelen en bewaar ‘m daarna in de koelkast.

Kook de rijst voor ongeveer 20 minuten, terwijl je de overige groenten snijdt. Maak ook de pinda-sesamsaus volgens dit eenvoudige recept. Als extra smaakmakers kun je onder andere (gerookte) tofu, koriander en gember toevoegen, maar ook zonder toppings zal dit rijstgerecht je ongetwijfeld goed smaken. Mix de afgekoelde, gekookte rijst met de ingelegde groenten, komkommer, wortel, mango, saus en eventuele toppings — geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *